Ruimtevaartnieuws

Ook Turkije wil naar de Maan

Maankrater Clavius
De maankrater Clavius. Door H. Raab, Johannes-Kepler-Observatory, Linz, Austria, Eigen werk, CC BY-SA 3.0, Koppeling

Turkije wil binnen drie jaar een raket naar de Maan lanceren en omstreeks 2030 een maanrover. Het land heeft ambitieuze plannen om een ruimtemacht te worden en het voegt zich bij de steeds langer wordende lijst landen die tegen het eind van de jaren 20 een maanrover hebben rondrijden.

Turkije wil zelf een raketmotor ontwikkelen die zal tijdens een testmissie in 2023 voor het eerst naar de Maan moeten gaan. De maanrover zal dan omstreeks 2028 of 2029 gelanceerd moeten worden. Deze zal na een zachte landing op de Maan wetenschappelijk onderzoek moeten aan doen.

De Turkse ruimtevaartambities werden in februari van dit jaar al door de Turkse president Erdogan onthuld en afgelopen week tijdens de Global Space Exploration Conference in St. Petersburg toegelicht door de president van het Turkish Space Agancy (TUA).

De raket die de maanrover moet lanceren wordt in Turkije zelf ontwikkeld en zal worden uitgerust met een hydride motor. Om er zeker van te zijn dat die raket de rover naar de Maan kan brengen zal er eind 2023 een testvlucht worden uitgevoerd.

Volgens Turkije is het de bedoeling om op eigen kracht de Maan te bereken maar zal er in de eerste fase internationaal worden samengewerkt om hun ruimtevaartuig in een lage aardbaan te krijgen.

Volgens het Turkse persbureau TAPA zal de missie in 2023 een ruwe landing op de Maan maken waardoor Turkse ingenieurs informatie kunnen verzamelen voor een zachte landing aan het eind van deze decade.

Turkije heeft ook plannen om een Turkse burger naar het International Space Station te laten gaan om er wetenschappelijke experimenten uit te voeren. De onderhandelingen daarover bevinden zich in een afrondende fase aldus Turkije. Over enkele maanden is er zekerheid en dan zullen de trainingen ook beginnen.

Het Turkse Nationale Ruimtevaartprogramma dat in februari werd gepubliceerd heeft het verder over de oprichting van een eigen ruimtevaarthaven en de ontwikkeling van een regionaal satellietsysteem.

Het Turkse ruimtevaartagentschap werd in 2018 opgericht in de periode dat het land door een economische crisis werd geteisterd. Tegenstanders vonden het weggegooid geld maar voorstanders zeggen dat het ruimtevaartprogramma wetenschappers kan motiveren om in het land te blijven in plaats van werk in het buitenland te zoeken.

Turkije heeft geen details over het budget vrijgegeven.

Het ruimtevaartprogramma zorgt ervoor dat Turkije kan toetreden tot een exclusieve club landen die in staat zijn om op eigen kracht complexe ruimtevaartprogramma’s op te zetten. De aankondiging in februari vond plaats op dezelfde dag dat de Mars Missie van de Verenigde Arabische Emiraten, de regionale concurrent, in een baan om Mars kwam.

Eerste publicatie: 19 juni 2021
Bron: space.com