Waarnemen

Op zoek naar Eridanus – de hemelse rivier

Van Orion naar Eridanus
Het sterrenbeeld Eridanus begint met de ster Cursa in de buurt van de heldere ster Rigel en kronkelt dan via het sterrenbeeld Walvis naar de horizon toe. Ongeveer de helft van het sterrenbeeld bevindt zich onder de horizon en is vanuit Nederland nooit zichtbaar. Deze kaart is gemaakt voor 20 januari 23 uur.

Om Eridanus de Rivier te kunnen zien heb je absoluut een hele donkere en heldere nacht nodig. Je kan het sterrenbeeld vanuit de stad of bij te veel storend licht niet vinden.

Eridanus begint in de buurt van de heldere ster Rigel van het sterrenbeeld Orion. Van hieruit kronkelt de rivier helemaal naar de zuidelijke horizon toe. Halverwege tikt de rivier even het sterrenbeeld Walvis – Cetus aan.

Eridanus is een van de langste en zwakste sterrenbeelden. In het verleden werd het sterrenbeeld geassocieerd met de rivier de Nijl in Egypte maar ook de Eufraat in het tegenwoordige Iran en de Po in Italië worden genoemd.  Eridanus wordt soms wel de Rivier van Orion genoemd en in het oude Griekenland van Homerus dacht men dat deze rivier de hele, platte Aarde omspande.

Waarom op zoek gaan naar zo’n zwak sterrenbeeld? Je kan je eens proberen te verplaatsen in de gedachtegang van de oude astronomen die in dit kronkelend patroon van sterren een meanderende rivier zagen.

Wij kunnen overigens vanuit Nederland niet het hele sterrenbeeld zien, ongeveer de helt van de sterren, waaronder de heldere ster Achernar die het zuidelijkste puntje van de rivier vormt, komen hier nooit boven de horizon uit.

Lees meer over het sterrenbeeld Eridanus

Eerste publicatie: 19 januari 2018