Zonnestelsel Nieuws

Organische verbindingen in Marsmeteoriet gevonden

Een internationaal team van onderzoekers heeft diverse poly-aromatische verbindingen, magnesiumverbindingen, aldehyden, alifatische vertakte carbonzuren en olefinen gevonden in de Tissint meteoriet. Deze meteoriet kwam op18 juli 2011 neer nabij Tissint in Marokko.

De Tissint meteoriet.
De Tissint meteoriet. Credit: Ludovic Ferriere, Natural History Museum Vienna.

Tissint is een van de slechts vijf bekende meteorieten waarvan men weet dat die van Mars afkomstig is. Die materiaal van Mars is honderden miljoenen Jaren geleden ontstaan op onze buur en dankzij een gewelddadige gebeurtenis in de ruimte bij ons terechtgekomen.

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Philippe Schmitt-Kopplin van de Technische Universiteit van München en het Helmholtz Zentrum delen Mars en de Aarde cruciale aspecten van hun globale planetaire evolutie en terwijl het leven op Aarde evolueerde is de kwestie van het waarschijnlijke verleden en het huidige leven op mars het onderwerp van intensief onderzoek.

Water en organische moleculen, de belangrijkste voorwaarden voor bewoonbaarheid en evolutie van leven, zijn op Mars gevonden en er zijn bewoonbare zones in de diepe ondergrond van Mars voorgesteld die mogelijk geschikt zijn voor microbiologisch leven.

De aanwezigheid van methaan, organische moleculen en alifatische/aromatische verbindingen op Mars is ook aangetoond. De discussie over de oorsprong van deze moleculen is nog gaande.

Dr. Schmitt-Kopplin en collega’s waren in staat om de organische samenstelling van de Tissint-meteoriet grondig te analyseren. Hierbij werd een verband onthuld tussen het type en de diversiteit van organische moleculen en specifieke mineralogie.

Hun inspanningen resulteerden in de meest uitgebreide catalogus die ooit is gemaakt van de diversiteit aan organische verbindingen die zijn gevonden in een meteoriet op Mars of in een monster dat is verzameld en geanalyseerd door een Marsauto.

Hun onderzoek onthulde details over hoe de processen in de mantel en korst van Mars evolueerden en dan vooral met betrekking tot abiotische organische stoffen die werden gevormd door interacties tussen water en gesteente.

Van bijzonder belang was de hoeveelheid aan organische magnesiumverbindingen, een reeks organische moleculen die nog niet eerder op Mars waren waargenomen en die nieuwe inzichten bieden over de hogedruk- en hoge-temperatuurgeochemie die het diepe Marsinterieur heeft gevormd en een verband aangeeft tussen de koolstofcyclus en zijn minerale evolutie.

Volgens onderzoekers zal het begrijpen van de processen en de opeenvolging van gebeurtenissen die deze rijke organische mix hebben gemaakt nieuwe details onthullen over de bewoonbaarheid van Mars en mogelijk over de reacties die kunnen leiden tot het ontstaan van leven.

Monsters die door toekomstige Mars-missies worden teruggestuurd zouden een ongekende hoeveelheid informatie moeten opleveren over het ontstaan, de stabiliteit en de dynamiek van organische verbindingen in echte Mars-omgevingen.

De bevindingen warden op 11 januari 2023 gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Artikel: Philippe Schmitt-Kopplin et al. 2023. Complex carbonaceous matter in Tissint Martian meteorites give insights into the diversity of organic geochemistry on Mars. Science Advances 9 (2); doi: 10.1126/sciadv.add6439

Eerste publicatie: 14 januari 2023
Bron: sci-news