Ruimtevaartnieuws

OSIRIS-Rex maakt scheervlucht over de Nightingale bemonsteringsplaats

Osiris-REx scheert over Nightingale
Tijdens de OSIRIS-REx Reconnaissance B-scheervlucht van de primaire monsternameplaats Nightingale verliet het ruimtevaartuig zijn veilige thuisbaan om over de locatie te gaan op een hoogte van 620 km. De passage, die 11 uur duurde, gaf de instrumenten aan boord van het ruimtevaartuig de mogelijkheid om de meest wetenschappelijke waarnemingen ooit van de site te maken. Credit: NASA / Goddard / University of Arizona

De OSIRIS Rex heeft tijdens de Reconnaissance B scheervlucht de locatie Nightingale bekeken. Dit is de plek waar de OSIRIS-Rex monsters van de asteroïde Bennu moet gaan nemen. Tijdens de scheervlucht verliet de ruimtesonde zijn veilige baan op een hoogte ongeveer 1,2 kilometer om op een hoogte van ongeveer 620 meter over Nightingale te vliegen. De passage duurde 11 uur en in die tijd konden de instrumenten aan boord van de ruimtesonde gedetailleerde waarnemingen doen van de plek.

Nightingale is de eerst aangewezen plek om materiaal van de asteroïde te verzamelen. De plek bevindt zich in een krater hoog op het noordelijk halfrond van Bennu. Nightingale heeft een doorsnede van 52 meter. Na de waarnemingen ging de ruimtesonde terug naar zijn oorspronkelijke baan.

Doel van de scheervlucht over Nightingale was het verzamelen van hoge resolutieopnames voor het voltooien van de Natural Feature Tracking catalogus van afbeeldingen die het oppervlak van Nightingale, zoals kraters en rotsen in kaart moet brengen.

Het verzamelen van materiaal van Bennu moet eind augustus plaatsvinden. De nu gemaakte opnames zullen dan gebruikt worden voor de navigatie van de ruimtesonde. Omdat de ruimtesonde zich ver van de Aarde bevindt zal die geprogrammeerd worden om tijdens de monstername zelfstandig obstakels te vermijden.

Naast de camera’s werden ook andere instrumenten van de ruimtesonde ingezet om Nightingale waar te nemen. Zo werden de OSIRIS-Rex Thermal Emissions Spectrometer (OTES), de OSIRIS-Rex Visual and InfraRed Spectrometer (OVIRS), de OSIRIS-Rex Laser Altimeter (OLA) en de MapCam color imager.

Op 11 februari 2020 zal een gelijkaardige scheervlucht gemaakt worden over de back-up locatie Osprey. Op 3 maart 2020 zal een nog lagere scheervlucht over Nightingale plaatsvinden en op 26 mei is Osprey weer aan de beurt om van een nog lagere hoogte worden bestudeerd. Dit wordt de Reconnaissance Phase C genoemd. Deze twee scheervluchten zullen vanaf een hoogte van ongeveer 250 meter boven het oppervlak worden gemaakt.

 

Eerste publicatie: 23 januari 2020
Bron: NASA Goddard Space Flight Center