Ruimtevaart

OSIRIS-Rex nadert asteroïde Bennu nu met rasse schreden

Asteroide Bennu op 29 oktober 2018
Deze opname maakte de ruimtesonde OSIRIS-Rex van de NASA een maand voor aankomst bij de aardscheerder Bennu. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

Meer dan twee jaar na zijn lancering heeft de ruimtesonde OSIRIS-Rex van de NASA de eerste “hoge resolutie”-opname van asteroïde Bennu naar de Aarde gestuurd. OSIRIS-Rex is de NASA-missie naar de aardscheerder 101955 Bennu. Over een maand ongeveer zal de ruimtesonde bij de asteroïde zijn. De ruimtesonde zal o.a. materiaal verzamelen en dit terugbrengen naar de Aarde. Op die manier hopen wetenschappers meer te leren over het ontstaan van het zonnestelsel.

De close-up van Bennu werd gemaakt op 29 oktober 2018 en is samengesteld aan de hand van een serie van acht opnames die de ruimtesonde maakte vanaf een afstand van ongeveer 330 kilometer

De opnames zijn gemaakt met de PolyCam van de OSIRIS-Rex en tijdens het maken van die opnames bewoog de ruimtesonde. Bovendien draaide Bennu in het tijdsbestek van bijna één minuut tussen de eerste en de laatste opname met ongeveer 1,2°. De team gebruikte een super-resolutie algoritme om de acht opnames te combineren om zo een foto van Bennu te maken in een hogere resolutie. Bennu is ongeveer 100 pixels groot en op de opname is de noordpool ook naar boven gericht.

SIRIS-Rex werd in september 2016 gelanceerd en zal in december bij Bennu arriveren. De ruimtesonde is uitgerust met vijf wetenschappelijke instrumenten die gebruikt gaan worden om de asteroïde te onderzoeken. Daarnaast moet de ruimtesonde materiaal van de asteroïde verzamelen en dit terugbrengen naar de Aarde. OSIRIS-Rex gaat het oppervlak en de samenstelling van de asteroïde bestuderen en ook het regoliet, het losse materiaal dat het oppervlak bedekt, in kaart brengen. Het materiaal dat de ruimtesonde van Bennu verzameld zal in 2023 op Aarde afgeleverd moeten worden.

Volgens onderzoekers van het Institutio de Astrofísica de Canarias (IAC) die deel uitmaken van het missieteam is deze opname pas het begin van volgens hun een veel opwindende waarnemingen.

In december 2018 zal begonnen worden met het maken van opnames met behulp van de MapCam. Dit is een andere camera waarmee ook kleurenfilters gebruikt kunnen worden. Op deze manier kunnen er opnames in kleur gemaakt worden waarmee ook de geografische verspreiding van verschillende materialen op Bennu in kaart gebracht kunnen worden. Er zal o.a. gezocht worden naar het voorkomen van silicaten die door de aanwezigheid van vloeibaar water zijn veranderd.

Bron: NASA, Instituto de Astrofísica de Canarias

 

Eerste publicatie: 2 november 2018