Ruimtevaartnieuws

OSIRIS-REx verliest materiaal van Bennu

Stof verzameld rondd emonsterkop van OSIRIS-REx
Deze serie van drie beelden, vastgelegd op 22 oktober 2020,door de SamCam-camera van de ruimtesonde laat zien dat de monsterkop van de OSIRIS-Rex van de NASA vol is met stenen en stof dat is verzameld van het oppervlak van de asteroïde Bennu. De foto’s laten ook zien dat sommige van deze deeltjes langzaam uit de monsterkop ontsnappen. Analyse door het OSIRIS-Rex-team suggereert dat stukjesmateriaal door kleine openingen gaat daar waar de mylar-flap van de kop enigszins wordt opengeduwd door grotere stenen. De mylar-flap ( de zwarte uitstulping aan de linkerkant in de ring) is ontworpen om het verzamelde materiaal binnen te houden. De openingen in die flap lijken te worden veroorzaakt door grotere stenen die niet volledig door de flap zijn gegaan. Op basis van de beschikbare beelden vermoedt het team dat er een overvloed aan materiaal in de monsterkop zit. Men werkt eraan om dit materiaal zo snel als mogelijk op te bergen. Credit: NASA

In een haastig belegde persconferentie vrijdag 23 oktober 2020, zei NASA dat de OSRIS-REx er afgelopen week in was geslaagd om een groot aantal deeltjes van de asteroïde Bennu te verzamelen. Helaas is het zoveel dat er materiaal weglekt.

Het team dat de leiding heeft over de ruimtesonde werkt er nu aan om dit materiaal zo snel als mogelijk op te bergen zodat er voldoende materiaal overblijft om terug te brengen naar de Aarde. Volgens missieleider Dante Lauretta van de NASA is een substantieel deel van het benodigde materiaal ontsnapt.

De OSIRIS-Rex zal in september 2023 weer bij de Aarde arriveren. Hopelijk met de grootste hoeveelheid buitenaards materiaal sinds de Apollo-missies. Dit materiaal moet wetenschappers inzichten verschaffen over het ontstaan van het zonnestelsel. Volgens Lauretta heeft de sonde ongeveer 400 gram materiaal verzameld en dat is veel meer dan het minimum van 60 gram dat men wil hebben.

Maar het deksel van de monsterverzamelaar aan het uiteinde van de arm van de sonde, waarin de fragmenten worden opgeslagen gaat niet meer helemaal dicht en dat komt vermoedelijk door wat grotere stenen die zijn opgevangen. Dit zorgt voor een lek waardoor inmiddels vijf tot tien gram materiaal rond de kop zweeft. Dit materiaal blijft daar door de microzwaartekracht hangen. Deze microzwaartekracht zorgt er ook voor dat de fragmentjes zich als een vloeistof gedragen.

Zaterdag 23 oktober 2020 zou er een massameting worden uitgevoerd maar deze gaat niet door omdat hierdoor het risico bestaat dat er nog meer materiaal verloren gaat. Het is nu zaak om de activiteiten van de ruimtesonde zoveel mogelijk te verminderen en de ruimtesonde voor te bereiden om het materiaal zo snel mogelijk in een capsule in de sonde te stoppen.

Loopt de meer dan vier jaar geleden gelanceerde OSIRIS-Rex nu het risico zijn schat te verliezen? De omvang van het lek is nog niet precies bekend maar de experts zijn er relatief zeker van dat dit niet het geval is. Men zal sneller moeten handelen om het verzamelden materiaal op te bergen maar dat hoeft geen probleem te zijn. Wetenschappers zijn enthousiast dat ze mogelijk veel materiaal hebben verzameld om te onderzoeken.

Eerste publicatie: 24 oktober 2020
Bron: NASA