Over Kuuke

Wie of wat is nu Kuuke?

Kuuke is een dialectvariant uit het Limburgs en betekent kuiken (wordt ook wel als “kuke” geschreven). Het woord wordt in sommige delen van Limburg ook wel gebruikt in de plagende zin als iemand iets fout doet.

“Doeë bist ein kuuke” oftewel in het Algemeen Beschaaft Nederlands: “Jij stommerik”.

De maker van deze website heeft ooit in het begin van zijn werkzame leven deze bijnaam opgelopen. Kuuke wordt nu gebruikt als nickname op internet.

Wie is Kuuke?

Kuuke is van het bouwjaar 1963. Hij werd geboren in het niet zo heel erg idyllische Baexem. Het dorp, gelegen ongeveer halverwege Weert en Roermond (zowel per auto als per spoor) was in vroeger dagen vooral bekend om zijn varkens. Tegenwoordig hebben ze een fanfare van topkwaliteit: Aurora, en een voetbalclub die het ook niet onaardig doet in de Limburgse divisie: R.K.V.B.

Hij groeide er op aan de Hubert Cuyperslaan (begonnen als Schurenweg), een lokale beroemdheid die enige reputatie had als componist en familie van architect Cuypers.

Na een paar jaar bij de nonnetjes te hebben vertoeft (zuster Imelda) bezocht hij er de lagere school: juf van Gansewinkel, meister Kierkels, zuster ??, zuster Deborah, meister Mintjens en meister van Geel. Destijds vernoemt naar de vermoorde president Kennedy ging de school vele jaren de naam St. Jan door het leven (zoals wel meerdere dingen in het Baexemse) maar tegenwoordig heet ze De Harlekijn naar het kunstwerk dat al vele jaren voor de school staat opgesteld.

Het is daar in dat niet-idyllische Baexem dat Kuuke’s latente belangstelling voor sterrenkunde naar boven kwam. Hoe precies is niet gedocumenteerd maar naar verluidt spelen fanfare Aurora en de plaatselijke bibliotheek (destijds geleidt door Ans Vliegen) er een voorname rol in.

Na de lagere school werd het St. Ursula-college in Horn bezocht. Na enkele jaren spartelen op het atheneum werd dit instituut met een H.A.V.O.- diploma op zak verlaten. Laten we over deze tijd maar verder zwijgen.

De volgende 4 jaar werden doorgebracht in Venlo: de reageerbuis-academie. Leuke school, mooie stad en dito klasgenoten met wie 4 jaar lang alle lief werd gedeeld. Kuuke koos voor een toekomst als klinisch-chemisch analist. Leuk, echt heel leuk. Enige nadeel was het toekomstperspectief: nul-komma-nul (Nou ja, in bepaalde sectoren van het criminele circuit zouden ze blij zijn met een analist van top-klasse). Maar niet getreurd: een verblijftijd van 14 maanden als chauffeur bij defensie zorgde voor een gegarandeerde WW-uitkering. Of niet?

Nee, dus niet!! Na wat omzwervingen kwam Kuuke in dienst bij een groot chemie concern in het zuiden des lands. De omscholing was verplicht maar niet minder aangenaam. Na vele jaren trouwe dienst werd Kuuke met laboratorium, zoals ze dat zo netjes noemen, geoutsourced. Heden ten dage staat Kuuke nog steeds als “laboratoriummedewerker” in de boeken bij één van de grootste laboratoria ter wereld. Saai? Neu, niet bepaald…..

De sterrenkunde hobby is al die jaren blijven leven. De eerste telescoop werd verdient op het aardbeien-veld bij boer Driessen in Grathem. Voor verdere upgrades werd in “sponsoring” voorzien door de Coveco in Weert (Helaas, het bedrijf bestaat niet meer).

Kuuke kan zich de oprichtingsvergadering van de Vereniging voor Sterrenkunde Midden-Limburg nog goed herinneren. Hij is nog steeds lid (tegenwoordig zelfs bestuurslid) van deze bere-gezellige club.

Waarom Kuuke’s Sterrenbeelden?

Kuuke woont tegenwoordig in een omgeving die serieuze waarnemingen van de sterrenhemel eigenlijk onmogelijk maken. Dat houdt dan “vanzelf” in dat computers en internet een belangrijkere rol in de vervulling van de hobby zijn gaan spelen. Bovendien brachten de jaren op het St. Ursula-college toch nog wat positiefs: een grote belangstelling voor geschiedenis. Zowel staatsinrichting als de tijden van Egyptenaren, Grieken, Romeinen en noem ze maar op. St.- Ursula had destijds een puik gezelschap docenten Geschiedenis in dienst: van Duin, Arensbergen, Bergmans, etc.

De combinatie van die twee interesses leidde in 1998 tot de eerste versie van Kuuke’s Sterrenbeelden.

Geleen, 30 augustus 2003.

Huub Scheenen alias Kuuke