Zonnestelsel Nieuws

Parker Solar Probe is tweemaal rond de Zon geweest

Parker Solar Probe
Artist impression van de Parker Solar Probe. Credit: NASA

De Parker Solar Probe werd op 12 augustus 2018 gelanceerd. Sinds die tijd heeft de Aarde een rondje om de zon gemaakt maar is de ruimtesonde ondertussen aan zijn derde ronde begonnen. De Parker Solar Probe heeft al twee nauwe passages met de Zon gemaakt en is nu op weg naar de derde passage die op 1 september 2019 zal plaatsvinden.

De Parker Solar Probe is vernoemd naar de astrofysicus Eugene Parker die als eerste een theorie over de zonnewind opstelde. De zonnewind is de constante stroom van geladen deeltjes en magneetvelden die door de Zon wordt geproduceerd. Parker stelde deze theorie al in 1958 op. Eugene Parker leeft nog steeds en de Parker Solar Probe is dan ook de allereerste ruimtesonde van de NASA die naar een nog in leven zijnde persoon is vernoemd.

De twee nauwe passages langs de Zon hebben al een schat aan wetenschappelijke informatie opgeleverd. Volgens Nicky Fox, de directeur van de Heliophysics Division van de NASA is er al minstens twee keer zo veel informatie verzameld tijdens deze twee periheliumpassages dan men had verwacht.

De ruimtesonde is uitgerust met vier groepen wetenschappelijke instrumenten die informatie verzamelen over deeltjes, plasma van de zonnewind, elektrische en magnetische velden, radiostraling van de Zon en structuren in de corona van de Zon. Deze informatie moet wetenschappers helpen om de natuurkunde achter de extreem hoge temperatuur van de corona van de Zon te begrijpen. De zonnecorona is vele malen heter dan het oppervlak en de mechanismes die er voor zorgen dat deeltjes en plasma het zonnestelsel in worden geschoten.

Het WISPR-instrument aan boord van de Parker Solar Probe maakt afbeeldingen van de structuur van de zonnewind op het moment dat die wegstroomt van de Zon. Wetenschappers kunnen deze beelden direct koppelen aan de gegevens van de andere instrumenten.

Bovenstaande video bevat de beelden van de beide WISPR-telescopen aan boord van de Parker Solar Probe, tussen 6 en 10 november 2018. De Zon bevindt zich helemaal links buiten beeld dus de zonnewind waait van links naar rechts. De heldere structuur in de buurt van het centrum van de opname noemt men een “streamer”, relatief dichte, langzaam stromende zonnewind. Deze streamer is ontstaan in de buurt van de evenaar van de Zon.

De video lijkt te versnellen en te vertragen en dat komt door de manier waarop de gegevens van de ruimtesonde in de verschillende delen van zijn baan worden opgeslagen. In de buurt van het perihelium, de dichtste nadering tot de Zon, worden er meer afbeeldingen opgeslagen. Meer frames voor een bepaalde sectie zorgen er voor dat de video langzamer afspeelt. De afbeeldingen zijn gekalibreerd en bewerkt om achtergrondruis te verwijderen.

Aan de rechterzijde van de video is het centrum van ons sterrenstelsel zichtbaar. De planeet links in beeld is Mercurius. De dunne witte vegen in de opname zijn stofdeeltjes die voorlangs de camera’s van WISPR bewegen.

Het team van de Parker Solar Probe is momenteel druk bezig met het analyseren van de gegevens die tijdens de eerste twee passages zijn verzameld. In de loop van het jaar zullen de eerste resultaten gepubliceerd worden.

Enorm dicht langs de Zon vliegen is uitermate gevaarlijk maar het is de enige manier om dergelijke gegevens te verkrijgen. De Parker Solar Probe heeft al met glans bewezen dat te kunnen.

Meer over de Parker Solar Probe bij de NASA.

 

Eerste publicatie: 14 augustus 2018
bron: spacedaily, NASA