Zonnestelsel Nieuws

Perseverance maakte zijn eerste ritje op Mars

Eerste testrit Perseverance op mars
Deze opnames werden op 4 maart 2021 gemaakt toen de Perseverance zijn eerste testrit maakte. De opname is gemaakt voor een van de Hazcam’s van de rover. Credit: NASA/JPL

De Perseverance marsrover van de NASA heeft op 4 maart 2021 voor het eerst enkele meters over Mars gereden. In totaal werd er 6,5 meter afgelegd. Het ritje was bedoeld als een test en maakte onderdeel uit van de geplande controle en kalibratie van de systemen van de Perseverance. Als de marsrover eenmaal aan zijn wetenschappelijk onderzoek is begonnen verwacht men ritten van 200 meter of meer per dag.

Tijdens de korte rit werd o.a. het functioneren van de wielen en het aandrijfsysteem getest. Die testen zijn volgens de testingenieurs goed verlopen.

Het ritje duurde ongeveer 33 minuten en in die tijd reed de rover 4 meter voorwaarts. Daarna werd er een bocht van 150° gemaakt naar links en 2,5 meter achterwaarts gereden naar een nieuwe tijdelijke parkeerplek. Tijdens de rit werden de Navigation en Hazard Avoidance Camera’s van de Perseverance gebruikt om de omgeving te bestuderen en dan in het bijzonder de plekken die tijdens de landing werden beroerd.

Meer dan rijden alleen

Niet alleen de mobiliteit van de rover is getest. Op 26 februari, dat was de achtste dag sinds de landing, werd er een complete software update uitgevoerd waarbij de software die gebruikt werd om Perseverance te laten landen werd vervangen door software die gebruikt zal worden om de planeet te onderzoeken.

De afgelopen week zijn ook het Radar Imager for Mars Subsurface Experiment (RIMFAX) en het Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE ) gecontroleerd en uitgevouwen. Daarnaast zijn de twee windsensoren van de Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) die zich aan de mast bevinden aangezet. Op 2 maart 2021 (Sol 12) werd voor het eerst de 2 meter lange robotische arm uitgevouwen en getest. Deze arm is een van de belangrijkste onderdelen van de rover.

Nog niet alle instrumenten zijn uitvoerig getest en er moeten nog enkele beschermkappen worden afgeworpen zodat ook de Ingenuity Mars Helicopter beschikbaar komt. Tijdens het testen van de rover zal ook het experimentele vluchtprogramma van de Ingenuity worden getest.

Ondertussen worden er wel al veel opnames naar de Aarde gestuurd. De missie is met de meest geavanceerde camera’s ooit uitgerust. Inmiddels zijn er al meer dan 7000 opnames via het Deep Space Network ontvangen. Bij Mars zelf zijn verschillende ruimtesondes betrokken die als verbindingssatelliet tussen de rover en de Aarde kunnen functioneren.

Een belangrijk doel van de Perseverance-missie op Mars is astrobiologie, inclusief het zoeken naar tekenen van oeroud microbieel leven. De rover zal de geologie en het klimaat in het verleden karakteriseren en de weg effenen voor menselijke verkenning van de rode planeet. Het zal ook de eerste missie zijn om Marsgesteente en regoliet (gebroken gesteente en stof) te verzamelen en op te slaan.

Daaropvolgende NASA-missies zouden, in samenwerking van de ESA, ruimtevaartuigen naar Mars sturen om deze verzegelde monsters van het oppervlak te verzamelen en naar de Aarde terg te sturen voor een diepgaande analyse.

 

Eerste publicatie: 7 maart 2021
Bron: NASA