Astronomisch NieuwsZonnestelsel Nieuws

Perseverance neemt een zonsverduistering waar op Mars

De Marsrover van de NASA maakte schitterende opnames van de maan Phobos die voorlangs de Zon bewoog.

De Marsmaan Phobos passeert op deze opnames van de Perseverance rover voorlangs de Zon. Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

De Perseverance rover van de NASA had op 2 april 2022 een gelukkig moment: de aardappelvormige maan Phobos bedekte een gedeelte van de Zon. Deze nieuwe video komt kort na de opnames van de InSight-lander van de NASA die enkele troostelijke zonsondergangen vastlegde.

In een blogpost legt de NASA uit dat deze opnames wetenschappers kunnen helpen om de baan van de maan beter te begrijpen en hoe de zwaartekracht aan het oppervlak van Mars trekt waardoor uiteindelijk de korst en de mantel van de rode planeet zijn  ontstaan.

De opnames zijn gemaakt door de Mastcam-Z van Perseverance. Volgens NASA vormen de opnames de meest ingezoomde en beste eclipsvideo van Mars. De camera’s van Mastcam-Z zijn de belangrijkste ogen van Perseverance en ze kunnen gebruikt worden om video- en 3D-foto’s te maken.

Phobos is een van de twee manen van Mars en heeft een gemiddelde straal van 11 kilometer. Omdat in perspectief te plaatsen: de maan van de Aarde heeft een gemiddelde straal van 1737 kilometer. Phobos wordt gekenmerkt door een reeks strepen over het oppervlak en door een 9 kilometer brede krater genaamd Stickney (de achternaam van de vrouw van Asaph Hall, de ontdekker van de twee maantjes van Mars). Over 50 miljoen jaar zal Phobos ofwel uiteenvallen in een ring of inslaan op mars. Japan plant een missie naar Phobos in het midden van de jaren 2020 waarbij een ruimtesonde rotsmonsters zou verzamelen en uiteindelijk naar de Aarde terug zal brengen.

De Perseverance rover breidt zich momenteel voor op wetenschappelijk onderzoek in de delta van de Jezero krater, een plek waar wetenschappers geloven dat stromend water, en misschien microbiologisch leven, ooit heeft bestaan. De grote hoop is om microfossielen te vinden tussen de rotsen en sedimenten van de delta.

Eerste publicatie: 23 april 2022
Bron: NASA