Perseverance Rover geland op Mars – de eerste beelden

De eerste foto van mars na de landing van Perseverance
De eerste foto die door Perseverance naar de Aarde werd gestuurd. De opname werd gemaakt door een van de HazCams. De opname is nog wazig omdat die is gemaakt door de lensdoppen heen. Deze lensdoppen worden pas later verwijderd als al het stof rond de rover is gezakt. Credit: NASA

Alle zes de wielen van de Perseverance rover van de NASA staan stevig en veilig op het oppervlak van Mars. Eerder al had de rover een geslaagde landing gemaakt in de Jezero krater op de rode planeet.

Om 21:55 uur Nederlandse tijd landde de Perseverance rover van de NASA in de Jezero krater. Dit is een gebied waar een voormalig meer en een rivierdelta samenkomen. De iets meer dan 1000 kg wegende rover zal de komende twee jaar op zoek gaan naar bewijs dat er ooit microscopisch leven is geweest op Mars.

Perseverance, bijnaam “Percy”, is de vijfde rover die het oppervlak van Mars heeft bereikt. Eerder gingen Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity hem al voor. De Curiosity rijdt overigens nog steeds rond op Mars. De rover is een van de drie missies die deze maand bij de rode planeet aankwamen. Dat heeft te maken met een gunstige lanceergelegenheid die zich de afgelopen zomer voordeed als gevolg van de onderlinge afstanden tussen Mars en de Aarde. Eerder deze maand arriveerden de Al Amal-sonde van de Verenigde Arabische Emiraten die de atmosfeer van de planeet gaat bestuderen en de Chinese Tianwen-1 bij Mars. Deze laatste missie bestaat uit een orbiter en een lander/rover-combinatie.

De tweede foto van mars na de landing van Perseverance
De tweede opname die door de HazCam naar de Aarde werd gestuurd. Rechts op de foto is een wiel van de rover zichtbaar. Op 19 februari zullen de lenskappen worden afgeworpen en zullen er foto’s met een betere resolutie naar de Aarde worden gestuurd. Credit: NASA

Een veilige landing was niet gegarandeerd. Volgens de NASA was dit de meest uitdagende tot nu toe. Alle stappen van de afdaling en de landing verliepen goed. Tijdens de afdaling door de atmosfeer bereikte de rover een snelheid van 19.500 kilometer per uur. De missie maakte gebruik van nieuw ontwikkelde navigatiesystemen om een veilige plek te bereiken in een verder gevaarlijke omgeving.

De eerste foto’s die de rover naar de Aarde stuurde tonen een relatief glad en stoffig landschap met een paar kleine stenen in de onmiddellijke nabijheid van de rover.

De door plutonium aangedreven rover zal het de komende paar dagen en weken rustig aan doen. In die periode zal de NASA de conditie van de 2,7 miljard dollar kostende machine en de meegenomen helikopter, de Ingenuity, controleren. Een van de eerste taken van de rover zal het maken van een fotosessie zijn zodat men op Aarde weet hoe de omgeving van de rover er precies uitziet. De rover is uitgerust met 23 verschillende camera’s die ons een ongekende blik van Mars moeten gaan opleveren.

Als alles goed is, waaronder ook een succesvol opladen van de accu’s van Percy, zal het Mars 2020-team de exacte locatie van de rover bepalen en er voor zorgen dat alle componenten en systemen goed werken, waaronder ook de robotische arm. Percy zal gedurende deze fase steeds foto’s blijven maken waaronder uiteraard ook een selfie. Tijdens de eerste twee weken zal er ook een korte testrit gemaakt worden met de rover. Als al deze testen goed zijn verlopen zal de rover daarna aan zijn wetenschappelijke missie beginnen. Ook zal dan de eerste vlucht met de Ingenuity gemaakt worden. De verschillende instrumenten zullen zoeken naar tekenen van leven dat mogelijk ooit in de krater heeft bestaan.

Ook zal Perseverance bodemmonsters nemen en die links en rechts op het oppervlak achterlaten zodat een volgende missie de kan ophalen en naar de Aarde brengen.

 

Eerste publicatie: 19 februari 2021
Bron: NASA