Astronomisch Nieuws

Philae is weer wakker en heeft ons gebeld!

Philae op komeet 67P
De eerste foto die Philae maakte van het oppervlak van komeet 67P. Op de foto zijn steile klif te zien en een van de poten van de lander.

De Philae-lander is gisteren wakker geworden en heeft voor het eerst sinds november 2014 contact gezocht met de Aarde. Mogelijk is de lander al enkele dagen eerder uit zijn slaap gekomen.

Goed nieuws dus voor de ESA en de wetenschap. Naar het zich laat aanzien is Philae in een goede conditie. De lander heeft gisteren gedurende 85 seconden gegevens uitgewisseld met het grondstation op Aarde en dat was voor het eerst sinds de accu’s in november l2014 leegraakten en de lander aan zijn winterslaap begon.

De gegevens kwamen gisteren binnen bij het European Space Operations Center van de ESA in het Duitse Darmstadt. De lander verstuurde meer dan 300 data pakketjes met informatie over de conditie van de lander zelf en gegevens over de komeet.

De lander werkt nu bij een temperatuur van -35° Celsius en heeft 24 watt aan vermogen beschikbaar. Om uit zijn winterslaap te komen had de lander minimaal 5 watt nodig. Volgens het vluchtleidingscentrum in Darmstadt is de Philae klaar voor zijn werk.

Philae stuiterde gedurende meer dan 2 uur boven komeet 67P/C-G toen het de harpoenen niet lukte om zich in het oppervlak van de komeet te verankeren. Philae ging op 15 november 2014 in winterslaap nadat de accu’s te weinig vermogen hadden om het toestel in werking te houden.

Het is een hele verrassing dat de Philae vanzelf weer uit zijn winterslaap is gekomen maar daarnaast blijkt dat de lander mogelijk al een hele tijd wakker is want bij de gisteren overgeseinde gegevens zitten ook historische data. Er zijn nog meer dan 8000 datapakketjes in het geheugen van de Philae aanwezig die nog moeten worden doorgeseind naar de Aarde en die zullen de wetenschappers mogelijk meer informatie verschaffen over wat er de laatste dagen allemaal is gebeurd aan het oppervlak van de komeet.

Na de mislukte landing op de komeet heeft Philae 60 uur gefunctioneerd alvorens op 15 november de spanning van de accu’s te laag was geworden en de lander in een geprogrammeerde winterslaap terecht kwam. De laatste signalen wezen er op dat de lander in de schaduw van grote rotsblokken terecht was gekomen waardoor de zonnepanelen te weinig zonlicht opvingen om de accu’s op te laden. Sinds 12 maart 2015 luisterde de Rosetta-verkenner, die in een baan om de komeet draait, naar mogelijke signalen van de lander.

Het onderzoeksteam is steeds optimistisch gebleven en is er van uit gegaan dat als de rotatie van de komeet gaat veranderen in zijn baan om de Zon en de intensiteit van het zonlicht toeneemt als de komeet dichterbij komt de zonnepanelen weer voor voldoende vermogen zouden gaan zorgen en de kleine lander weer wakker zou worden. Eigenlijk wel een beetje ongelooflijk dat dit ook zo is gebeurd.

Bron: ESA, 14 juni 2015