Planeet Vulcan is gevonden!

exoplaneet
exoplaneet

De tv-serie Star Trek heeft vele interessante karakters en planeten voortgebracht. Onlangs heeft de Dharma Planet Survey in een nieuw onderzoek onder leiding van de astronoom Jian Ge van de universiteit van Florida aangetoond dat science fiction niet altijd fictie is want het Dharma project heeft misschien de beroemde planeet Vulcan uit de serie Star trek gevonden.

De nieuwe planeet is een zogenaamde “super-aarde” die om de ster HD 26965 draait. Deze ster bevindt zich op een afstand van slechts 16 lichtjaar van de Aarde en het is daarmee de meest nabije super-Aarde die om een zonachtige ster draait. De planeet is ongeveer tweemaal zo groot als de Aarde en draait met een periode van 42 dagen net binnen de bewoonbare zone van de ster. De ontdekking is gedaan met de Dharma Endowment Foundation Telescope (DEFT). Dit is een 50 cm telescoop die staat opgesteld op Mount Lemmon in het zuiden van de Amerikaanse staat Arizona. De planeet is de eerste super-Aarde die door de Dharma Survey is gevonden.

HD 26965 is een oranjekleurige ster die een beetje kouder en een beetje lichter is dan onze Zon. De ster is ongeveer even oud als de Zon en vertoont een 10,1-jarige magnetische cyclus die nagenoeg identiek is aan de 11,6-jarige zonnevlekkencyclus van de Zon. HD 26965 lijkt daarom een ideale ster voor een geavanceerde beschaving.

Fans van Star Trek kennen de ster bij zijn alternatieve naam 40 Eridani A. Vulcan werd aan 40Eridani A verbonden in de publicaties “Star Trek 2” uit 1968 en “Star Trek Maps” uit 1980.

In een brief die in 1991 in het sterrenkundetijdschrift Sky & Telescope verscheen geeft de bedenker van Star Trek, Gene Rodenberry aan dat 40 Eridani A inderdaad de moederster van Vulcan is. Het 40 Eridani-systeem bestaat uit drie sterren. Vulcan draait om de hoofdster heen en de twee begeleidende sterren zijn heel goed zichtbaar aan de Vulcaanse hemel, aldus Rodenberry in zijn brief.

Vulcan is de thuisplaneet van de wetenschapsofficier Mr. Spock uit de originele Star Trek-series. Spock diende op het sterrenschip Enterprise dat als missie had om nieuwe vreemde werelden te ontdekken en die missie wordt gedeeld met de Dharma Planet Survey.

40 Eridani is onder goed omstandigheden zichtbaar met het blote oog, aldus de auteurs. Het is een van de weinige sterren met bekende planeten die met het blote oog zichtbaar zijn. De ster is de wintermaanden zichtbaar in het sterrenbeeld Eridanus – Rivier.

Deze ontdekking toont aan dat specifiek daarvoor ontworpen telescopen die gebruik maken van hoge resolutie radiale snelheidswaarnemingen in de nabije toekomst een belangrijke rol blijven spelen bij het ontdekken van meer super-Aardes en zelfs aardachtige planeten in de bewoonbare zones rond nabije sterren.

Zoekkaart voor de ster Kkeid in het sterrenbeeld Eridanus
40 Eridani is een ster in het sterrenbeeld Eridanus – de Rivier. De ster is ook bekend onder de naam Keid en de officiële aanduiding omicron2 Eridani. De ster heeft een visuele helderheid van magnitude 4,4 en is daarmee onder goede omstandigheden met het blote oog zichtbaar. Bovenstaande kaart is gemaakt voor 15 november omstreeks 22 uur. Lees meer over het sterrenbeeld Eridanus op onze site.

Het onderzoek is verschenen onder de titel: “The First Super-Earth Detection from the High Cadence and High Radial Velocity Precision Dharma Planet Survey,” Bo Ma et al., 2018 July 19, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 

Eerste publicatie: 19 september 2018