Buitenaards leven - exoplaneten

Planetentelescoop TESS voltooit zijn primaire missie

Artist impressie van de TESS in een baan om de Aarde
Artist impression van de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) van de NASA die zal gaan zoeken naar exoplaneten in een baan om de helderste sterren. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center

Op 4 juli 2020 heeft de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) van de NASA zijn primaire missie voltooid en is nu begonnen aan zijn verlengde missie.

TESS werd op 18 april 2018 met behulp van een Falcon 9 raket van SpaceX gelanceerd. De telescoop monitort gedurende een maand sectoren van 24 bij 96 graden aan de hemel. Dit doet de satelliet met behulp van vier camera’s. TESS richt zich op sterren die tussen de 30 en 300 lichtjaar van ons zijn verwijderd.

TESS kijkt naar transities: als een planeet van ons uit gezien voorlangs een ster beweegt dan zal het sterlicht een heel klein beetje zwakker worden.

Onder de recente ontdekkingen van TESS bevindt zich de eerste planeet met de grootte van de Aarde, TOI-700d, die zich in de bewoonbare zone van zijn ster bevindt en ook een jonge planeet in een baan rond de jonge ster AU Microscopii.

TESS ontdekte ook TOI-1338b. Dit is een exoplaneet met de grootte van Neptunus die in een baan om twee sterren draait en ook LTT 1445Ab, een aardse planeet die om een ster in het drievoudige stersysteem LTT 1445 draait.

Naast het vinden van exoplaneten nam TESS ook de uitbarsting van komeet 46P/Wirtanen waar. Ook verschillende exploderende sterren werden door TESS gezien.

TESS ontdekte verrassende verduisteringen in een bekend dubbelstersysteem, loste een mysterie op over een klasse van pulserende sterren en verkende een wereld die door sterren gemoduleerde seizoenen kende.

De satelliet zag zelfs hoe een zwart gat in een ver sterrenstelsel een zonachtige ster verorberde.

Gedurende het eerste jaar in de ruimte nam TESS 13 sectoren waar aan de zuidelijke sterrenhemel en het jaar erop werden 13 sectoren aan de noordelijke sterrenhemel waargenomen.

In de verlengde missie gaat TESS terug naar de zuidelijke sterrenhemel. In de tussentijd heeft het TESS-team de manier waarop de satelliet waarnemingen verzameld en gegevens verwerkt verbeterd. De camera’s maken nu iedere 10 minuten een opname, dat is drie keer sneller dan tijdens de primaire missie.

De nieuwe snelle mode maakt het mogelijk op iedere 20 seconde de helderheid van duizenden sterren te maken. Samen met de eerder methode kan met nu iedere twee minuten tienduizenden sterren tegelijkertijd waarnemen.

Met deze snellere metingen kan TESS veel beter de helderheidsveranderingen meten die door stellaire oscillaties worden veroorzaakt. Ook kunnen explosieve zonnevlammen van actieve sterren beter worden bestudeerd.

De verlengde missie duurt tot september 2022 en gedurende deze periode zal deze manier van waarnemen worden gebruikt.

Na een jaar de zuidelijke sterrenhemel te hebben bekeken zal TESS overschakelen naar de noordelijke sterrenhemel en zullen er gebieden rond de ecliptica, het vlak van de baan van de Aarde om de Zon, worden waargenomen die nog niet eerder zijn bekeken.

 

Eerste publicatie: 12 augustus 2020
Bron: NASA