Problemen Hubble Space Telescope nog steeds niet opgelost

Hubble Space Telescope
De Hubble ruimtetelescoop is vernoemd naar Edwin P. Hubble

Terwijl NASA doorgaat met het diagnosticeren van de computerstoring in de Hubble telescoop bereiden technici zich voor om een deel van de back-up hardware van de telescoop in te schakelen.

De hoofdcomputer van de telescoop stopte er op 13 juni 2021 onverwachts mee en sindsdien heeft het operationele team gewerkt aan het identificeren en oplossen van het probleem dat nogal ongrijpbaar blijkt te zijn. Meer dan twee weken in het proces en terwijl NASA blijft werken om de oorzaak van het probleem op te sporen, worden er nu ook voorbereidingen getroffen om over te schakelen naar back-up hardware. Aldus een verklaring die NASA afgelopen week heeft vrijgegeven.

Tegelijkertijd met het onderzoek breidt en test NASA procedures voor om back-up hardware aan boord van de telescoop in te schakelen. De telescoop zelf en de wetenschappelijke instrumenten zijn in orde en bevinden zich in een veilige modus, aldus NASA.

Personeel van NASA blijft de situatie voorzichtig benaderen en et bureau schat dat ze ongeveer een week zullen besteden aan het herzien en bijwerken van de procedures die nodig zijn om Hubble over te schakelen naar zijn back-up hardware. Het team wil zijn plan ook eerst testen in een simulatie.

Toen de telescoop voor het eerst offline ging vermoedde het missiepersoneel dat een verslechterende geheugenmodule in de verouderde payload computer de boosdoener was. Maar terwijl NASA de storing bleef onderzoeken was de fout ongrijpbaar.

Technici zijn nog steeds van mening dat het probleem zou kunnen liggen bij een paar geheugeneenheden in de Science Instrument Command and Data Handling-eenheid van de telescoop, waaronder dus ook de payload computer. NASA onderzoekt met name de Command Unit/Science Data Formatter (CU/SDF) die de gegevens verwerkt en de stroomregelaar van de Power Unit die bepaalt hoeveel spanning de payload computer krijgt.

Het implementeren van een tijdelijke oplossing voor een of beide delen van het systeem zou volgens NASA ingewikkelder zijn dan de maatregelen die NASA de afgelopen weken heeft geëvalueerd.

Als wordt vastgesteld dat ene van deze systemen de waarschijnlijke oorzaak is moet het team een meer complexe operatieprocedure voltooien om over te schakelen naar de back-up. Deze procedure zou complexer en riskanter zijn dan de procedure die het team afgelopen week uitvoerde en waarbij werd overgeschakeld naar de back-up computer hardware en geheugenmodules. Om over te schakelen naar de back-up CU/SDF of stroomregelaar moeten verschillende andere hardware boxen in de telescoop ook worden geschakeld. Dit heeft te maken met de manier waarop ze zijn aangesloten op de SI C&DH-eenheid

De computersystemen van de Hubble dateren van de jaren ’80 en werden in 2009 tijdens de laatste onderhoudsmissie door astronauten geïnstalleerd toen de telescoop in de baan om de Aarde draaide. Totdat technici hem ongeveer een week geleden aanzetten voor een test was de back-upcomputer niet meer gebruikt sinds de telescoop de Aarde verliet. Helaas zag men dezelfde storingen als die de hoofdcomputer plagen.

Astronauten hebben in 1990 de spaceshuttle Discovery gebruikt om de Hubble in de ruimte te brengen. in de 31 jaar dat de telescoop functioneert zijn er al meer dan 1,5 miljoen waarnemingen mee gedaan.

Eerste publicatie: 2 juli 2021
Bron: NASA