Zonnestelsel Nieuws

Putten op de Maan warmer dan oppervlak tijdens de nacht

Putten op de Maan en de grotten waar ze naar kunnen leiden zouden thermisch stabiele locaties kunnen zijn – met een comfortabele 17 graden Celsius – voor verkenning van de Maan in vergelijking met gebieden aan het oppervlak van de Maan die kunnen opwarmen tot wel 127 graden Celsius overdag en een ijzige -260 graden Celsius ’s nachts.

Put in Mare Tranquillitatis
Temperatuurmetingen van de put in Mare Tranquillitatis. Credit: Horvath et al., doi: 10.1029/2022GL099710.

Putkraters ontstaan door ingestorte plafonds van ondergrondse lege ruimtes, zoals natuurlijke grotten of lavabuizen.

Er zijn instortingskuilen gevonden op elke belangrijk rotslichaam in de binnenste delen van het zonnestelsel. Er zijn echter alleen op de Aarde en de Maan duidelijke overhangen waargenomen.

Ze zijn meestal het resultaat van een structurele instabiliteit die wordt veroorzaakt door seismische activiteit, tektonische activiteit en/of inslagen.

Sinds de ontdekking van lavaputten in 2009 door de SELENE ruimtesonde van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA is men geïnteresseerd of ze toegang geven tot grotten die door maanrovers en astronauten kunnen worden verkend.

Ongeveer 16 van de meer dan 200 putten zijn vermoedelijk ingestorte lavabuizen.

Twee van de meest prominente putten op de Maan hebben zichtbare overhangen die duidelijk naar grotten of holtes leiden en er zijn sterke aanwijzingen dat de overhang van een andere ook naar een grote grot kan leiden.

Mensen zijn geëvolueerd door in grotten te leven en naar grotten kunnen we terugkeren als we op de Maan leven. Dit zegt David Paige, een onderzoeker bij het Department of Earth, Planetary and Space Science aan de universiteit van Californië in Los Angeles.

Om erachter te komen of temperaturen in de maanputten afweek van die aan het oppervlak, analyseerden de auteurs van het onderzoek gegevens van het Diviner Lunar radiometer Experiment aan boord van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van de NASA.

Ze concentreerden zich op een ongeveer cilindrische diepte van 100 meter in Mare Tranquillitatis en gebruikten computermodellering om de thermische eigenschappen van het gesteente en maanstof te analyseren en de temperaturen van de put in de loop van de tijd in kaart te brengen.

Hub resultaten onthulden dat de temperaturen binnen de permanent beschaduwde delen van de put gedurende de dag op de Maan slechts licht fluctueerden en rond de 17 °C blijven.

Als een grot zich vanaf de bodem van de put uitstrekt, zoals afbeeldingen gemaakt door de camera van de LRO suggereren, dan zou ook deze een relatief comfortabele temperatuur hebben.

De overhangende schaduw is verantwoordelijk voor de constante temperatuur en beperkt hoe warm het overdag wordt en voorkomt dat de warmte ’s nachts weg straalt.

Een dag op de Maan duurt ongeveer 15 aardse dagen, waarin het oppervlak voortdurend wordt gebombardeerd door zonlicht en vaak heet genoeg is om water te koken. De venijnig koude nachten duren ook ongeveer 15 dagen.

Het artikel van het onderzoeksteam is gepubliceerd in het tijdschrift Geophysical Research Letters.

Artikel: Tyler Horvath et al. Thermal and Illumination Environments of Lunar Pits and Caves: Models and Observations From the Diviner Lunar Radiometer Experiment. Geophysical Research Letters, published online July 8, 2022; doi: 10.1029/2022GL099710

Eerste publicatie: 1 augustus 2022
Bron: Sci-News