Quadrans Muralis

Quadrans Muralis is wel het best bekende verouderde sterrenbeeld. Het sterrenbeeld is de naamgever van een beroemde meteorenzwerm die we ieder jaar begin januari kunnen zien: de Quadrantiden. Het sterrenbeeld is bedacht door de Franse astronoom Joseph de Lalande. Het is genoemd naar het aan een muur bevestigde quadrant (Muralis = muur) dat gebruikt werd voor het bepalen van de positie van sterren.Het werd voor het eerst in 1795 afgebeeld in de Atlas Céleste van Jean Fortin. Het sterrenbeeld was gelegen in het noordelijke deel van het sterrenbeeld Boötes vlak bij het uiteinde van het handvat van de steelpan van Ursa Major.

Het sterrenbeeld Quadrans Muralis
De afbeelding komt uit de Uranographia van Johann Bode die in 1801 werd gepubliceerd.

Quadrans Muralis – uit Urania’s Mirror (ca. 1825) samen met de sterrenbeelden Bootes, Canes Venatici en Coma Berenice.

Eerste publicatie:29 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 26 februari 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.