Ruimtevaartnieuws

Raket van SpaceX slaat binnenkort te pletter op de Maan

De botsing betekent dat er voor een keer iets wat door mensen is gemaakt onbedoeld te pletter slaat op de Maan.

Lancering Falcon 9 van SpaceX
De Falcon-9 van SpaceX tijdens de lancering op 11 februari 2015. Credit: SpaceX

Een tweede trap van een Falcon 9 raket tuimelt sinds 2015 ongecontroleerd in de ruimte maar experts zeggen dat zijn zeven jaar durende reis ten einde loopt want het raketgedeelte van ongeveer 4000 kilogram zal naar verwachting binnen enkele weken de Maan bereiken.

Volgens berekeningen zal de gebruikte rakettrap op 4 maart 2022 ergens in de buurt van de evenaar de Maan raken. Er zijn wel nog wat onzekerheden over de exacte tijd en de locatie van de botsing.

De ongecontroleerde tweede trap vormt geen bedreiging voor mensenlevens of apparatuur en zal hoogstens een nieuwe inslagkrater produceren. De inslag is vermoedelijk niet zichtbaar vanaf de Aarde.

Astronomen voegen toe dat dingen die in een cislunaire baan achterblijven (baan tussen de Aarde en de Maan) niet stabiel zijn en uiteindelijk ofwel de Maan of de Aarde zullen raken of in een baan om de Zon komen.

Deze specifieke Falcon-9 raket werd op 11 februari 2015 gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Het was destijds om twee redenen een opmerkelijke lancering: het was de eerste SpaceX-lancering van een Amerikaanse onderzoeksatelliet en de eerste lancering van het particuliere bedrijf naar de interplanetaire ruimte. De Falcon-9 bracht met succes de Deep Space Climate Observatory van NOAA in de ruimte. De DSCOVR bewaakt van het Lagrangepunt L1 tussen de Aarde en de Zon in real-time de zonnewinden.

DSCOVR nestelde zich op zijn neutrale zwaartekrachtsplek op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de Aarde maar de Falcon-9 booster bleef achter. De tweede trap bevond zich zo hoog dat er niet genoeg brandstof aan boord was om terug te keren naar de atmosfeer van de Aarde. De rakettrap had ook te weinig energie om aan de aantrekkingskracht van het Aarde-Maansysteem te ontsnappen en dus volgde de booster sinds zijn lancering een enigszins chaotische baan.

De rakettrap tuimelt en draait in ongeveer eens per 180,7 seconden of mogelijk zelfs eens per 90,4 seconden rond. Er zijn meer waarnemingen nodig om de bewegingen van de booster te bevestigen, aangezien het Yarkovsky-effect een rol kan spelen. Hierbij zorgt opvallend zonlicht dat de driftsnelhed van een object en dus de verwachte impacttijd zal worden beïnvloedt.

Men heeft berekent dat de booster de Maan met een snelheid van ongeveer 2,6 kilometer per seconde zal raken. De inslag vindt enkele dagen na Nieuwe Maan plaats dus de kans is heel erg groot dat we de inslag niet kunnen waarnemen.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat een stuk ruimteafval onbedoeld de Maan zal bereiken. Tot nu toe zijn onze spullen onbedoeld op het oppervlak neergestort tijdens mislukte landingspogingen, denk dan aan de in 2019 mislukte landingen van de Indiase Vikram-sonde en de Israelische Beresheet-sonde. In 2009 liet NASA, in het kader van de Lunar Crater Observation and Sensing Satelliet (LACROSSE)-missie met opzet een Centaur-rakettrap op de Maan neerstorten.

Eerste publicatie: 26 januari 2022
Bron: diverse persberichten