Reis in 3D door de beroemde Orionnevel

Driedimensionaal beeld van de Orionnevel
Op deze opname van de Trapeziumsterren in het centrum van de Orion-nevel zijn zowel beelden uit infrarode golflengtes als zichtbaar licht gecombineerd. Credit: NASA, ESA, F. Summers, G. Bacon, Z. Levay, J. DePasquale, L. Frattare, M. Robberto and M. Gennaro (STScI), and R. Hurt (Caltech/IPAC)

Maak een reis door de Orionnevel, wellicht het beroemdste stervormingsgebied aan de sterrenhemel dat we kennen. De 3D animatie is gemaakt door de NASA.

In de korte video reizen de kijkers door kleurrijke wolken en zien ze heldere sterren en gedetailleerde structuren van de populaire nevel/ De animatie werd gemaakt met behulp van echte gegevens van de NASA en de Spitzer telescopen in de ruimte gecombineerd met Hollywood-technieken, aldus een verklaring van het Space Telescope Science Institute (STScI) dat mee heeft gewerkt aan de video.

De makers van de video zeiden in een verklaring dat ze hopen dat de visualisatie kijkers een beter idee zal geven over de driedimensionale structuur van een stervormingsgebied. Zo is er bijvoorbeeld een komvormige vallei ontstaan bij de bekende Trapeziumsterren in het centrum van de nevel. Deze vallei is ontstaan door de gigantische ultraviolette straling en de sterke winden van de nieuwe sterren. Dit is op tweedimensionale beelden niet allemaal zichtbaar.

Astronomen en makers werkten samen om een waarheidsgetrouw driedimensionaal model te maken van dit gebied. Hier overheen werden de kleurrijke opnames van de Hubble en de Spitzer gelegd.

Animatie wisselt af en toe tussen opnames van de Hubble en de Spitzer. De Hubbletelescoop maakt opnames in zichtbaar licht dat door mensen gezien kan worden en ook de langere en kortere golflengtes in het ultraviolet en het nabije infrarood. De Spitzer telescoop maakt opnames in het mid-infrarood en nabije infrarood waarbij objecten met een lagere temperatuur gezien kunnen worden die buiten het bereik van de Hubble liggen. Wetenschappers kunnen deze beelden omzetten naar zichtbare voorstellingen van de gegevens waarbij we structuren kunnen zien die anders voor het menselijk oog onzichtbaar zijn.

Het heelal ziet er in infrarood licht heel anders uit dan op golflengtes in het zichtbare deel van het spectrum. Computertechnieken maken het mogelijk om door middel van het veranderen van golflengtes die verschillen zichtbaar te maken.

De twee telescopen maken alleen tweedimensionale opnames van objecten in het heelal dus de makers van de video moesten gebruikmaken van de aanwezige wetenschappelijke kennis en wetenschappelijke intuïtie om de driedimensionale reis te kunnen maken. De opnames in zichtbaar licht werden gebruikt om de oppervlaktes te maken en de opnames in infrarood licht werden gebruikt om de structuur van de nevel te bepalen.

Als men op een driedimensionale manier door de nevel kan vliegen dan krijgt men een beter beeld over hoe het heelal er in werkelijkheid uitziet.

De animatie werd gemaakt door wetenschappers van het STScI en Caltech/IPAC (IPAC = Infra red Processing and Analysis Center) en is een onderdeel van het “Universe of Learning”-programma van de NASA.

Eerste publicatie: 13 januari 2017

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: