Astronomisch Nieuws

Rotsblokken en een krater op asteroïde Ryugu

Rotsblokken en krater op asteroide Ryugu
De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 fotografeerde op 20 juli 2018 de asteroïde Ryugu vanaf een hoogte van ongeveer 6 kilometer. Op de foto zijn de grootste krater en vele rotsblokken zichtbaar. Credit: JAXA

De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 bevindt zich in een baan om de asteroïde Ryugu en heeft onlangs de meest gedetailleerde foto’s tot nu toe gemaakt van dit diamantvormige object.

De Hayabusa2 werd in december 2014 naar de asteroïde Ryugu gelanceerd en kwam daar op 27 juni 2018 aan. De ruimtesonde gaat de asteroïde gedurende 18 maanden bestuderen en komt daarna met materiaal van de asteroïde terug naar de Aarde. Dat zal in 2020 zijn. Nadat de hayabusa2 in een baan om de asteroïde kwam werd de verkenner in een baan op een hoogte van ongeveer 20 kilometer boven het oppervlak gebracht.

Afgelopen week werd de baan van de Hayabusa2 opnieuw verlaagd. Onderstaande foto is gemaakt op 20 juli 2018 vanaf een hoogte van ongeveer 6 kilometer

In het centrum van de foto is de grootste krater van de asteroïde zichtbaar. Verder is goed te zien dat het hele oppervlak bezaaid is met rotsblokken van verschillende groottes. Deze informatie is belangrijk voor het kiezen van de toekomstige landingsplaats.

Hayabusa2 verbleef overigens maar een dag zo dicht bij de asteroïde. Na het afsluiten van de waarnemingen is de ruimtesonde teruggebracht naar zijn oorspronkelijke baan op een hoogte van ongeveer 20 kilometer boven het oppervlak.

Tijdens het 18 maanden durende onderzoek van Ryugu zal de hayabusa2 verschillende monsters nemen van de asteroïde en zal er een kunstmatige krater worden gemaakt om het materiaal onder het oppervlak te kunnen bestuderen. Ook zullen de lander MASCOT en drie MINERVA-II rovers op de asteroïde worden neergezet. Deze drie rovers zijn afgeleid van de rovers die tijdens de allereerste Hayabusa missie naar de asteroïde Itokawa.

 

Eerste publicatie: 28 juli 2018
Bron: JAXA