Ruimtesonde bij Mars fotografeert de Aarde en de Maan

De Aarde en de Maan gefotografeert vanaf Mars
Dit beeld van de Aarde en de Maan is een compositie van twee opnames die zijn gemaakt op 20 november 2016 door de HiRISE-camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter. De helderheden zijn aangepast om op beide hemellichamen details zichtbaar te maken. De grootte en de relatieve afstand tot elkaar kloppen. De opname is gemaakt toen de Aarde en Mars ongeveer 205 miljoen kilometer van elkaar verwijderd waren. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. van Arizona

Een ruimtesonde van de NASA heeft ons een beeld gegeven van hoe de Aarde en de Maan er uitzien vanuit een baan om Mars.

De Mars Reconnaisance Orbiter (MRO) gebruikte zijn HiRISE camera (High Resolution Imaging Science Experiment) om foto’s te maken van de Aarde en de Maan. De opnames werden gemaakt op 20 november 2016. Op dat moment waren de Aarde en Mars ongeveer 205 miljoen kilometer van elkaar verwijderd.

De vrijgegeven foto is een compositie van twee afzonderlijke opnames die gebruikt werden om de HiRISE te kalibreren. De HiRISE is een zeer krachtige camera en bereikt vanuit zijn baan om Mars een resolutie van maximaal 1 meter op het Marsoppervlak.

Op de compositiefoto zijn de positie van de Aarde en de Maan ten opzichte van elkaar gecorrigeerd. De afstand tussen de Aarde en de Maan is gelijk aan ongeveer 30 maal de diameter van de Aarde. Op de foto lijken ze dichter bij elkaar te staan maar dat komt omdat, gezien vanuit de baan om Mars, de Maan bijna achter de Aarde staat. De foto is scherp genoeg om continenten op Aarde te kunnen onderscheiden. De rood-bruine vlek in het midden is Australië.

De MRO werd in augustus 2005 gelanceerd en kwam in maart 2006 in een baan om Mars. Sinds die tijd bestudeert de verkenner de geologie en het klimaat van de rode planeet en zoekt naar tekenen van water uit het verre verleden. Daarnaast is de verkenner het verbindingsstation tussen de Marsrover Curiosity en de Aarde en daarnaast worden de gegevens van de MRO ook gebruikt voor het plannen van toekomstige missies naar de rode planeet.

De Mars Recoinnaissance Orbiter draait momenteel op een hoogte tussen 250 en 316 kilometer om Mars heen.

 

Bron: diverse persberichten
Eerste publicatie: 8 januari 2017

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: