Ruimtesondes

Ruimtesonde corrigeert koers voor ontmoeting met grote asteroïde

Artist impression van de OSIRIS-REx bij asteroïde Bennu. Credit: NASA//JPL

De OSIRIS-REx ruimtesonde heeft een tweede koerscorrectie gemaakt en blijft daarmee op koers voor een ontmoeting met de grote, potentieel gevaarlijke asteroïde. Als alles volgens planning verloopt zal de OSIRIS-Rex in december arriveren met de asteroïde Bennu.

De afgelopen week uitgevoerde koerscorrectie is succesvol verlopen en in de herfst zullen er nogmaals enkele correcties worden uitgevoerd zodat de ruimtesonde op 3 december bij Bennu zal arriveren.

De OSIRIS-REx werd in september 2016 gelanceerd. De ruimtesonde zal in een baan om de asteroïde worden gebracht en van daaruit zal de ruimterots worden bestudeerd en zal er materiaal van de asteroïde worden verzameld. De missie kost een slordige 800 miljoen dollar. Bennu is een relatief grote asteroïde met een doorsnede van ongeveer 500 meter.

In december 2016 werden de stuwraketten voor het eerst afgevuurd. Kort daarna gebeurde dit nogmaals om de ruimtesonde in september 2017 een geschikte scheervlucht langs de Aarde te laten maken. Deze scheervlucht was nodig om de noodzakelijke snelheid mee te krijgen om bij Bennu te kunnen komen.

Begin oktober worden met de maneuvers gestart om de asteroïde op de juiste manier te kunnen naderen. Dan worden e remraketten afgevuurd om de snelheid ten opzichte van Bennu te verlagen van 1800 kilometer per uur naar ongeveer 510 kilometer per uur. Daarna zullen de motoren nog driemaal worden ontstoken om uiteindelijk op 3 december 2018 in een baan om de asteroïde te komen.

Eenmaal in een baan zal de Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer, zoals de OSIRIS-REx voluit heet, Bennu een periode gaan bestuderen. Daarna zal de ruimtesonde in juli 2020 afdalen naar het oppervlak om materiaal te verzamelen.

Dit materiaal komt in een speciale capsule terug naar de Aarde waar het in september 2023 wordt verwacht. Wetenschappers van over de hele wereld worden dan in staat gesteld dit materiaal te bestuderen. Men hoopt uit het gesteente van Bennu veel te leren over de beginperiode van ons zonnestelsel en de rol die ruimtepuin zoals Bennu mogelijk heeft gespeeld in het brengen van bouwstenen voor leven naar de Aarde.

De OSIRIS-Rex is niet de enige ruimtesonde die materiaal van een asteroïde gaat verzamelen. Onlangs is de Japanse Hayabusa2 in een baan om de 900 meter grote asteroïde Ryugu gekomen. Hayabusa2 zal in december 2019 materiaal van deze asteroïde nemen en dat materiaal wordt dan een jaar later terug verwacht op Aarde.

 

Eerste publicatie: 7 juli 2018
Bron: NASA