Ruimtevaartnieuws

Ruimtesonde Hope arriveert in een baan rond Mars

Mars Hope sonde in aanbouw
Technici van de Verenigde Arabische Emiraten werken aan de Mars Hope verkenner. Credit: Dubai Media Office

De allereerste interplanetaire missie van de Verenigde Arabische Emiraten is met succes in een baan rond Mars gekomen.

De ruimtesonde, die Hope is gedoopt, werd op 9 juli 2020 met behulp van een Japanse H-IIA raket gelanceerd. De ruimtesonde had 7 maanden nodig om de rode planeet te bereiken. Vandaag, op 9 februari 2021, vuurde de Hope gedurende bijna een half uur zijn remraketten af om zo snelheid te minderen en in een baan om Mars te komen. De snelheid werd van 121.000 km/u afgeremd tot 18.000 km/u.

Met het succesvol in een baan om Mars komen zijn de Verenigde Arabische Emiraten de vijfde entiteit die de rode planeet bereikt. Eerder gingen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, ESA en India de VAE voor. Het succes van de 200 miljoen dollar kostende Hope missie zorgt ook voor een lichtpunt in de statistieken van ongeveer de helft van de missies naar Mars mislukten.

Het in een baan om Mars komen was een kritische stap voor Hope waarbij gedurende 27 minuten de zes stuwraketten moesten worden gebruikt. Iets wat men van te voren niet heeft kunnen oefenen. Hope bevindt zich nu in een tijdelijke baan. De ruimtesonde zal gedurende enkele maanden in deze baan blijven. In die tijd worden de instrumenten opgestart en getest waarna de ruimtesonde verhuist naar zijn definitieve baan.

De planning is dat Hope in mei in een andere baan wordt gebracht om met zijn wetenschappelijke onderzoek te beginnen. Hierbij zal de ruimtesonde iedere 55 uur hoog langs de evenaar van Mars scheren. De ruimtesonde kan vanuit deze baan atmosferische fenomenen die zich op grote schaal afspelen onderzoeken

Hope heeft drie wetenschappelijke instrumenten aan boord die wetenschappers in staat stellen om het weer aan het oppervlak van de planeet te bestuderen en te kijken naar de verbindingen tussen de verschillende lagen van de atmosfeer en op welke manier de atmosfeer van Mars naar de ruimte verdwijnt. Ze hopen aan de hand van de gegevens te leren hoe bijvoorbeeld de stofstormen op Mars het verlies van de atmosfeer beïnvloeden en hoe weersystemen rond de planeet aan elkaar zijn gerelateerd.

De VAE zetten vaart in de ruimtevaartsector: Hope werd iets meer dan tien jaar na DubaiSat-1 gelanceerd. Dit was een aardobservatiesatelliet en de eerste van het land. De VAE zien de verkenning van de ruimte als een manier om zijn wetenschap en technologische kennis te ontwikkelen en de economie te verstevigen die momenteel nog grotendeels afhankelijk is van olie.

Naast de Hope-missie zijn de VAE bezig met het werven van astronauten, willen ze in 2024 een lander op de Maan plaatsen en is er een lange termijnvisie die Mars 2117 wordt genoemd.

Er arriveren deze maand drie ruimtesondes bij Mars waarvan Hope de eerste is. Morgen, 10 februari 2021 komt de Chinese Tianwen-1 aan bij de rode planeet. In mei willen de Chinezen vanuit de Tanwen-1 een rover laten landen op Mars. Op 18 februari 2021 zal de Perseverance rover proberen te landen in de buurt van de Jezero krater op Mars.

Dat er in een maand tijd drie sondes arriveren bij de rode planeet heeft te maken met een samenstand tussen Mars en de Aarde die de reistijd aanzienlijk bekort en daardoor ook de kosten drukt.

Eerste publicatie: 9 februari 2021
Bron: space.com en anderen