Ruimtevaart

Rusland lanceert Proton-raket met Engelse satelliet

Rusland heeft vrijdag 28 augustus met succes een Proton-raket met aan boord een Britse satelliet gelanceerd. Het was de eerste lancering sinds er in mei bij het lanceren van een Mexicaanse satelliet motorfalen optrad.

Lancering van de Proton-M met aan boord de Inmarsat satelliet
Lancering van de Proton-M met aan boord de Inmarsat satelliet (credit: Roscosmos)

De Russische Proton-M raket had de Inmarsat-5 F3 communicatiesatelliet aan boord en werd gelanceerd vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan om 11: 44 uur GMT.

Voor het Britse Inmarsat was de lancering van cruciaal belang. Volgens de grootste Britse satellietoperator vormt deze satelliet samen met twee andere satellieten het eerste wereldwijd bereikbare netwerk voor snelle mobiele breedbandverbindingen door één enkele provider worden geleverd.

Op 16 mei van dit jaar werd een soortgelijke raket gelanceerd met aan boord een Mexicaanse satelliet. Die lancering mislukte door een storing in de motoren. Het was de zoveelste beschamende mislukking in korte tijd van het Russische ruimtevaartprogramma. Het falen van de motoren werd geweten aan een constructiefout in één van de motoren.

De Proton-M is nog gebaseerd op een ontwerp uit de Sovjettijd en de raket wordt beschouwd als een van de werkpaarden van de ruimtevaartindustrie. Rusland werkt aan nieuwe verbeterde uitvoeringen van de raket.

Rusland werd eind april gedwongen om alle lanceringen te staken toen een onbemande Progress vrachtcapsule die het ISS moest bevoorraden na een mislukte lancering terugviel naar de Aarde. De lancering mislukte door een probleem met de Sojoez draagraket en zorgde er ook voor dat een groep astronauten langer in het ISS moest blijven dan gepland.

Afgelopen maand werd er na een vertraging van twee maanden een nieuwe bemanning naar het ISS gelanceerd bestaande uit een Rus, een Amerikaan en een Japanner.

Laatste bewerking: 29 augustus 2015 [vasaioqrode]

Bron: phys.org, 28 augustus 2015