Astronomisch Nieuws

Rusland neemt gigantische neutrino telescoop in gebruik

de Baikal-GVD neutrinotelescoop
De neutrino telescoop bevindt zich in het Baikalmeer op een diepte van 750 tot 1300 meter.

Russische wetenschapers hebben op 13 maart 2021 een van de grootste onderwatertelescopen in gebruik genomen. De telescoop gaat vanuit de dieptes van het Baikalmeer neutrino’s opvangen.

De telescoop heet Baikal-GVD (Gigaton Volume Detector) en bevindt zich op een diepte van 750 tot 1300 meter. Het geheel is ongeveer 4 kilometer uit de kust afgezonken.

Neutrino’s zijn enorm moeilijk te detecteren maar water is een effectief medium om dit te kunnen doen. Het drijvende observatorium bevindt bestaat uit strengen met daaraan ronde glazen en roestvast stalen modules.

Op zaterdag 12 maart keken wetenschappers toe hoe de modules voorzichtig door een gat in het ijs in het ijskoude water werden afgezonken. Over enkele jaren zal de telescoop ongeveer 1 kubieke kilometer groot zijn. De telescoop is een initiatief van het Joint Institute for Nuclear Research in Rusland. Dit instituut is beroemd om zijn ontdekkingen van zeer zware elementen in het periodiek systeem.

De Baikal-GVD zal zich kunnen meten met Ice Cube. Deze enorme neutrino telescoop ligt begraven onder het ijs van Antarctica in de buurt van een Amerikaans poolstation.

Volgens de Russische wetenschappers is de telescoop de grootste neutrinodetector op het noordelijk halfrond en het Baikalmeer, het grootste zoetwatermeer ter wereld, is een ideale plek voor de telescoop. Vanwege zijn grote diepte is het Baikalmeer ook met enige meer ter wereld waar men een dergelijke telescoop zou kunnen bouwen.

Vers en helder water is belangrijk. Het meer is ongeveer 2 tot 2,5 maand per jaar bedekt met ijs en ook dit is belangrijk. De telescoop is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen wetenschappers uit Tsjechië, Duitsland, Polen, Rusland en Slowakije.

De ontwikkeling en bouw begon in 2013. In 2015 werd met succes een demonstratie cluster in gebruik genomen en in 2016 werd begonnen met de uitbreiding naar de configuratie die nu in gebruik is genomen.

Eerste publicatie: 14 maart 2021
Bron: phys.org