Ruimtevaartnieuws

Rusland ontwikkelt wasmachine voor in de ruimte

Het International Space Station in een baan om de Aarde.
Het International Space Station in een baan om de Aarde.

De dagen dat astronauten genoeg schone kleren moeten meenemen voor een hele missie zijn binnenkort mogelijk verleden tijd. Rusland heeft afgelopen week aangekondigd te werken aan de ontwikkeling van een wasmachine voor in de ruimte.

RKK Energia, dat normaliter ruimtevaarttoestellen ontwikkeld, maakte in een video op YouTube melding over de ontwikkeling maar de Russen gaven verder geen toelichting.

Water is kostbaar in de ruimte. Astronauten die momenteel tot wel 6 maanden in het International Space Station (ISS) verblijven kunnen daar niet hun kleren wassen. Ze trekken eenvoudigweg nieuwe kleren aan als de oude vuil zijn geworden.

Kleren worden weggegooid

Astronauten dragen gewoonlijk dezelfde kleren drie tot vier dagen en daarna gooien ze deze als afval weg. In 2017 werd in een Russisch tijdschrift over ruimtevaart al een artikel geplaatst waarin onderzoekers van RKK Energia een wasmachine beschrijven voor het ISS.

Men zegt dat drie bemanningsleden per jaar tot 660 kilogram aan kleren nodig hebben. Die moeten allemaal naar het ISS worden getransporteerd en dat kost veel geld.

Voor een twee jaar durende vlucht naar Mars met zes bemanningsleden zou dit dan kunnen oplopen tot 3000 kilogram, zeggen de onderzoekers van RKK Energia. Als er aan boord apparatuur aanwezig is die kleding kan wassen dan zijn er aanzienlijk kleinere voorraden kleding en producten voor persoonlijke hygiëne nodig.

De onderzoekers stelden voor om geen water te gebruiken, dit zou verspilling zijn en bovendien veel ruimte in beslag nemen. In plaats van water stelden ze voor om koolstofdioxide (CO2) te gebruiken. Dit CO2 wordt door uitademing verkregen en onder druk kan het tot een vloeistof worden samengeperst.

Afgelopen jaar zei het Moscow Institute of Chemical machine-Building dat het was begonnen met de ontwikkeling van de douche en sauna voor astronauten. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van faciliteiten om handen en kleren te wassen.

NASA

Ook NASA worstelt met dit probleem en wil onderzoek gaan doen om methodes te ontwikkelen om kleding te wassen zonder dat daar water voor nodig is. NASA wil ook werken aan de ontwikkeling van anti-microbiologische kleding die langer kan worden gedragen.

De aankondiging van het wasmachineproject komt nadat NASA deze week de allereerste volledig door vrouwen uitgevoerde ruimtewandeling moest af zeggen omdat er in het ISS slechts één ruimtepak met de juiste maat aanwezig was.

 

Eerste publicatie: 2 april 2019
Bron: Spacedaily