Ruimtevaartnieuws

Rusland stuurt mogelijk een reddingscapsule voor de gestrande ISS-bemanning

Rusland onderzoekt de vluchtwaardigheid van een Sojoez-bemanningscapsule die gekoppeld is aan het ISS en die vorige week aan het ISS lekte. Mogelijk moet er een reddingscapsule worden gelanceerd voor de gestrande bemanningsleden, aldus Russische functionarissen afgelopen donderdag.

Het lek aan de buitenzijde van het ISS.
Het lek aan de buitenzijde van het ISS. Credit: NASA TV

De capsule, de Sojoez MS-22, begon op 14 december zijn koelvloeistof de ruimte in te spuiten. Dit leidde tot dramatische NASA-beelden waarop witte deeltjes zichtbaar waren die als sneeuwvlokken uit de achterkant van de capsule spoten.

In een persconferentie die door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap werd georganiseerd vertelde Sergei Krikalev, die de bemande ruimtevaartprogramma’s van Roscosmos in Rusland leidt, aan verslaggevers dat de schade werd beoordeeld.

Als een thermische analyse – die beoordeelt hoe heet het in de cabine wordt – concludeert dat MS-22 niet geschikt is voor bemande vluchten dan zou een geplande lancering van een andere Sojoez-capsule half maart vanaf de ruimtevaartbasis Baikonoer naar voren gehaald kunnen worden en die zou dan ook onbemand worden gelanceerd.

Volgens Joel Montalbano, NASA-chef van het International Space Station-programma, behoort een lancering eind februari tot de mogelijkheden. Als dit het geval zou zijn dan zou het beschadigde ruimteschip zonder bemanning terugkeren naar de Aarde.

De MS-22 vloog in september de Russische kosmonauten Dmitry Petelin en Sergey Prokopyev en de NASA-astronaut Frank Rubio naar het ISS.

Er zijn momenteel zeven mensen aan boord van de orbitale buitenpost, maar als MS-22 ongeschikt wordt geacht, zou dit ook betekenen dat het ISS slechts één “reddingsschip” heeft die vier mensen kan vervoeren, voor het geval er geëvacueerd moet worden.

De Amerikanen Josh Cassada en Nicole Mann, de Japanner Koichi Wakata en de Russin Anna Kikina arriveerden in oktober met een Crew Dragon van SpaceX bij het ISS.

De oorzaak van de schade is nog steeds onduidelijk maar het lijkt er niet op dat de capsule door een meteoor van de Geminiden is getroffen aangezien de romp van de capsule vanuit een andere richting werd getroffen.

Er is nog meer werk nodig om te bepalen of het werd veroorzaakt door natuurlijk voorkomende micrometeoroïden, door de mens gemaakt ruimtepuin in een baan om de Aarde of een hardware-fout.

Afgelopen donderdag vond er ook een ruimtewandeling plaats om de zonnepanelen van het ruimtestation te upgraden. Deze werd op woensdag nog uitgesteld.

De ruimtevaart is sinds het begin van het Russische offensief in Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties tegen Rusland een zeldzame locatie van samenwerking tussen Moskou en Washington gebleven.

Aan de bouw van het ISS werd in 1998 begonnen, in een tijd van toegenomen samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland na hun Space Race-wedstrijd tijdens de Koude Oorlog.

Eerste publicatie: 23 december 2022
Bron: phys.org