Ruimtevaartnieuws

Rusland wil voor 2025 drie nieuwe Luna-sondes naar de Maan sturen

Russische Luna-missie van de tweede generatie
Artist impression van een tweede generatie van de Russische Luna-lander. Credit: Roscosmos

Rusland is al sinds 1975 niet meer naar de Maan geweest maar het land hoopt om binnen afzienbare tijd die draad weer op te pakken.

Rusland heeft voor de komende vijf jaar drie nieuwe maanmissies in de planning. De missies zullen verder gaan waar het Sovjet-Russische ruimtevaartprogramma in de jaren ’70 stopte. Het land gaat drie nieuwe ruimtesondes naar de Maan sturen en die sondes zijn Luna-25, Luna-26 en Luna-27 gedoopt. De drie missies zullen samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA uitgevoerd worden.

De Luna-25 wordt momenteel gebouwd en getest. De bedoeling is dat Luna-25 medio 2021 wordt gelanceerd. Luna-25 moet maart 2021 klaar zijn. De Russen hebben al een lanceerdatum van 1 oktober 2021 in hun agenda genoteerd. ESA levert een videocamera en een grondstation voor deze missie.

Later volgt dan nog Luna-26 die de Maan in kaart gaat brengen en Luna-27 die het regoliet van de Maan gaat bestuderen. Onder regoliet wordt het gesteente en het stof verstaan dat het oppervlak van de Maan bedekt. Luna-27 zal landen met behulp van een Europees besturingssysteem. De Russen zijn zelfverzekerd van hun kunnen en geven aan dat Luna-26 in 2024 de Maan zal bereiken en Luna-27 dit in 2025 zal doen.

Rusland denkt ook al na aan latere missies. Luna-28 zou uitgerust kunnen worden met een kleine maanauto en zou gesteente terug naar de Aarde kunnen brengen. Luna-29 zou een grotere maanauto kunnen bevatten die in lijn ligt met de vroegere Lunokhod’s uit de Sovjetperiode.

De Maan is een populaire bestemming geworden. De Verenigde Staten willen vanaf 2021 met hun Artemis-programma robots en mensen naar de Maan brengen. Die bemande vluchten naar de Maan willen de Verenigde Staten al in 2024 gaan uitvoeren. Ondertussen is de Chinese Chang’e-4 missie al meer dan een jaar de verre zijde van de Maan aan het bestuderen. China werkt aan meer maanmissies. De Chang’e-5 die later dit jaar gelanceerd moet worden is daarvan de meest concrete.

Natuurlijk verlopen niet alle missies naar de Maan op rolletjes. Afgelopen jaar stortten de Israëlische Beresheet en het lander gedeelte van de Indiase Chandrayaan-2 missie te pletter op de Maan.

Rusland is er van overtuigd dat hun missies niet hetzelfde lot zullen ondergaan. De landingsprocedure voor de nieuwe Luna-missies is gebaseerd op oudere Sovjetsondes en daarmee was de Sovjet-Unie redelijk succesvol.

 

Eerste publicatie: 7 mei 2020
Bron: Roscosmos