Ruimtevaartnieuws

Rusland zegt na 2024 ISS te verlaten

Het is de sterkste aanwijzing tot dusver dat Rusland het langdurige partnerschap opgeeft, maar het is nog te bezien of het waar is.

Tijdens een ontmoeting vandaag met president Poetin zei Joeri Borisov, het pas benoemde hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos, dat Rusland het International Space Station na 2024 zal verlaten en zich zal bezighouden met de bouw van zijn eigen buitenpost in de ruimte.

De voormalige directeur-generaal van Roscosmos, Dmitry Rogozin, had eerder gedreigd het ISS te verlaten vanwege de westerse sancties, maar de opmerkingen van Borisov van eerder vandaag waren bedoeld als een bevestiging.

“U weet dat we werken in het kader van de internationale samenwerking in het internationale ruimtestation”, zei Borisov tijdens zijn ontmoeting met Poetin. “Natuurlijk zullen we al onze verplichtingen jegens onze partners nakomen, maar het besluit om dit station na 2024 te verlaten is genomen.” Waaraan hij toevoegde: “Ik denk dat we tegen die tijd zullen beginnen met de assemblage van het Russische ruimtestation.”

De ontwikkeling en bouw van het Russische Orbital Space Station (ROSS), zal volgens Borisov de belangrijkste prioriteit van het Russische ruimtevaartprogramma worden. Als verder bewijs hiervan heeft Borisov basisschema’s van het voorgestelde ruimtestation vrijgegeven via Telegram. Volgens het Russische staatspersbureau TASS heeft de Russische Energia Space Rocket Corporation de taak gekregen om het eerste basismodel voor ROSS te bouwen, dat in 2025 klaar zou moeten zijn. De module “zal gebaseerd zijn op een onderzoeks- en vermogenseenheid die eerder bedoeld was voor lancering naar het International Spacestation in 2024,” voegde TASS eraan toe.

Ruslands Orbitale Ruimtestation - ROSS
Afbeelding met het voorgestelde Russische Orbital Space Station. Credit: Roscosmos.

Borisovs aankondiging van het nakende vertrek van het land uit het ISS zou voor Rusland een manier kunnen zijn om verdere druk uit te oefenen op het westen om de sancties op te heffen. NASA heeft eerder gezegd dat “geen enkele partner (van het ISS) momenteel in staat is om zonder de andere te functioneren,” dus dit zou een manier kunnen zijn waarop Rusland zijn invloed aanwendt.

Het in 1998 gelanceerde ISS is een multinationale samenwerking tussen de NASA, Roscosmos, het Canadese ruimtevaartagentschap CSA, de Europese ESA en het Japanse JAXA. Vanaf het allereerste begin zijn er tenminste één NASA-astronaut en één Roscosmos-astronaut tegelijkertijd aan boord geweest. Het huidige plan is om de verouderde buitenpost in 2030 uit de lucht te halen waarna hij zal neerkomen in een afgelegen deel van de Stille Oceaan.

Voor Rusland is het verlaten van het ISS misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. De nieuwe ruimtevaartleider gaf toe dat Rusland zich in een “moeilijke” situatie bevindt – een verwijzing naar de internationale sancties die Rusland zijn opgelegd voor zijn invasies in Oekraïne in 2014 en 2022. Borisov zei dat hij ernaar zou streven “de lat hoger te leggen, en in de eerste plaats de Russische economie te voorzien van de nodige ruimtediensten”, onder meer op het gebied van navigatie, communicatie en datatransmissie.

Roscosmos zal bij deze taak voor grote uitdagingen komen te staan, aangezien de sancties een grote tol eisen van de Russische economie en de toeleveringsketen. En aangezien Poetin voorrang blijft geven aan militarisering boven de verkenning van de ruimte (naar verluidt zou Rusland computerchips die bedoeld zijn voor huishoudelijke apparaten gebruiken in gevechtsuitrusting). Tijdens de vergadering vandaag zei Borisov dat een van de belangrijkste functies van ROSS zal zijn dat het een laboratorium in de ruimte wordt voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek dat verband heeft met de ruimte, maar het is niet meteen duidelijk dat Poetin echt om dergelijke dingen geeft. Dat gezegd zijnde, heeft de Wetenschappelijke en Technische Raad van Roscosmos “aanbevolen dat de werkzaamheden voor het creëren van het technische project van het nieuwe Russische ruimtestation worden opgenomen in het federale ruimtevaartprogramma van 2025,” aldus TASS.

Hoe de Russische economie er over drie jaar zal uitzien laat zich raden. Vanuit een westers perspectief gezien lijkt het voorgestelde Russische ruimtestation een gigantisch luchtkasteel. Zeker, Rusland kan het ISS over een paar jaar verlaten, maar dan zal het land waarschijnlijk zijn langdurige aanwezigheid in de ruimte moeten opgeven en het is zeer de vraag of Rusland dat wil doen.

Eerste publicatie: 26 juli 2022
Bron: diverse persberichten