Astronomisch Nieuws

Russisch-Duitse telescoop heeft de eerste scan van de sterrenhemel in harde röntgenstraling klaar

De Spektr-R radiotelescoop
De Russische radiotelescoop in de ruimte Spektr-R oftewel RadioAstron heeft een doorsnede van 10 meter. Credit: Russianspaceweb

De Russisch-Duitse ruimtetelescoop Spektr-RG heeft de eerste scan van de sterrenhemel in harde röntgenstraling ooit, klaar. Dit zegt het Space Research Institute van de Russische Academie van Wetenschappen in een persbericht.

De ART-XC telescoop van het Spektr-RG ruimteobservatorium heeft zijn eerste volledige onderzoek van de sterrenhemel afgerond. En zoals voorspeld duurde het bijna ene half jaar en al die tijd bestudeerde de telescoop de sterrenhemel in harde röntgenstraling, aldus de Academie van Wetenschappen.

De telescoop heeft van 8 december 2019 tot 10 juni 2020 de sterrenhemel bestudeerd in harde röntgenstraling. Dit is het gebied tussen 4 – 12 kilo-elektron Volt (keV).

Het Russische instituut zegt dat de resolutie  gelijk is aan de kaart die de Duitse ROSAT 30 jaar geleden maakte van de sterrenhemel maar dan in zachte röntgenstraling. Andere kaarten van de sterrenhemel in harde röntgenstraling hebben een veel slechtere resolutie dan de kaart die Spektr-RG heeft gemaakt.

De Spektr-RG missie is een samenwerkingsproject tussen Roscosmos en het Duitse ruimtevaartagentschap DLR. Spektr-RG werd op 13 juli 2019 vanaf de Russische ruimtevaartbasis Baikonoer Cosmodrome in Kazachstan gelanceerd.

De komende vier jaar gaat de telescoop acht scans van de volledige sterrenhemel maken om röntgenbronnen in het heelal zeer gedetailleerd te bestuderen.

Röntgentelescopen worden gebruikt om verre objecten in het heelal zoals clusters van sterrenstelsels, actieve kernen van sterrenstelsels, supernova-restanten en röntgen dubbelsterren te bekijken. Het probleem met waarnemingen in het röntgengebied is dat de telescoop zich boven de atmosfeer van de Aarde moet bevinden omdat deze alle röntgenstraling tegenhoudt.

Eerste publicatie: 11 juni 2020
Bron: RIA Novosti