Russisch vrachtschip bereikt het ISS

Progress-60 nadert het ISS
De Progress-60 nadert het ISS. (Credit: NASA TV)

Een onbemand Russische bevoorradingsschip is vandaag aangekomen bij het International Space Station. De eerste geslaagde lancering na twee mislukte bevoorradingspogingen.

De Russische Progress 60 koppelde om 09.11 uur Nederlandse tijd aan toen het ruimtestation zich op een hoogte van 404 kilometer boven de Stille Oceaan ten zuidoosten van Nieuw Zeeland bevond. De Progress-60 heeft een nuttige lading van 2770 kilo bestaande uit voedsel, water, brandstof en andere dingen die de astronauten nodig hebben.

Vanwege twee eerdere mislukte lanceringen toen de lancering van de Progress-60 onder verscherpte aandacht maar de lancering afgelopen vrijdag verliep volgens het boekje.

Op 28 juni explodeerde de Falcon-9 raket van SpaceX minder dan drie minuten na de lancering en in mei mislukte de lancering van de Progress-59 door problemen met de derde trap van de Sojoez-raket.

Ondanks deze mislukkingen is het ruimtestation goed bevoorraad. Er zijn tot oktober genoeg voorraden aan boord. Op dit moment wonen en werken er drie astronauten aan boord van het ISS. Het zijn de NASA-astronaut Scott Kelly en de kosmonauten Mikhall Komienko en Gennady Padalka. Kelley en Komienko hebben de eerste drie maanden van hun verblijf van een jaar er op zitten. Hun verblijf aan boord van het ISS staat in het teken van een eventuele bemande missie naar Mars.

Het is de bedoeling dat op 22 juli 2015 nog eens drie astronauten arriveren bij het ISS waarna de bemanning weer op volledige sterkte is.

Als alles volgens planning verloopt dan zal de Japanse H-2 Transfer Vehicle op 16 augustus worden gelanceerd met een nieuwe voorraad voor het International Space Station.

 

Bron: diverse persberichten, 5 juli 2015