Ruimtevaartnieuws

Russische Nauka-module nog steeds in de problemen

De Russische Nauka module
De Russische Nauka module. By NASA – Public Domain, Link

De Russische module Nauka, op weg naar het ISS, heeft sinds de lancering afgelopen woensdag voor een serie van paniekmomenten gezorgd.

De onlangs gelanceerde Nauka-module voor het International Space Station is, uitgaande van de situatie vrijdag namiddag, nog steeds in de problemen. Vroege rapporten geven aan dat de back-upmotoren van de module met succes zijn afgevuurd. Dat is een grote opluchting voor Roscosmos die bijna zag dat zijn langverwachte module een tragisch stukje ruimtetrivia werd in plaats van het nieuwste stuk van het International Space Station. Maar de module is nog lang niet uit de gevarenzone.

De eerste storing tijdens de reis van Nauka gebeurde gisteren toen het ruimtestation zijn eerste baanverhogende actie niet wist te voltooien. Dit betekende dat de onbemande Nauka niet op schema lag om het ISS te onderscheppen. Het is de bedoeling dat Nauka op woensdag 29 juli 2021 koppelt met het ISS. Het probleem werd toegeschreven aan een softwareprobleem in een computer aan boord van Nauka waardoor de hoofdmotoren van de module niet afgevuurd konden worden. Het Nauka-team kon van afstand een koerscorrectie uitvoeren maar een tweede reeks koerscorrecties werd noodzakelijk geacht en stond gepland voor vrijdag 23 juli. Een eerste indicatie geeft aan dat een van de motoren van de module weer tot leven is gekomen en dat de back-upmotor lijkt te werken. De status is echter nog niet helemaal zeker.

De stuwraketten zijn slechts een stukje van de technische puzzel, de nieuwe module is dus nog lang niet waar hij moet zijn. Nauka heeft ook problemen gehad met een antenne en het koppelingsdoel en het is onzeker hoe die problemen de koppelingspogingen zullen beïnvloeden. Er is blijkbaar nog steeds een probleem met het rendez-voussysteem van Kurs en dat is cruciaal voor het aankoppelen.

Voorlopig zit nog het Pirs-dockingcompartiment op de plek waar Nauka moet koppelen aan het ISS. Het gepland loskoppelen van Pirs om plaats te maken voor de nieuwe module werd uitgesteld van vrijdag naar zondag.

Het is niet ongebruikelijk dat complexe ruimtevaartuigen kinderziektes vertonen maar het aantal en de ernst van de problemen op deze vlucht is echter boven de norm en dat is misschien niet eens zo verwonderlijk gezien de lange vertragingen in de ontwikkeling van de Nauka-module. Desalniettemin zijn specialisten nog steeds optimistisch dat Nauka succesvol aan het ISS kan koppelen alhoewel het misschien niet meteen bij de eerste poging is.

Eerste publicatie: 24 juli 2021
Bron: RussianSpaceWeb