Ruimtevaartnieuws

Russische Pirs module losgekoppeld van het ISS

Pirs en Progress kort na het loskoppelen van het ISS
Pirs en Progress kort na het loskoppelen van het ISS op maandag 26 juli 2021. Credit: Roscosmos.

Na het succesvol verwijderen van de Progress ruimtesonde en het Pirs koppelingsstation is het Russische segment van het International Space Station nu klaar om de nieuwe Nauka module te ontvangen.

De onbemande Progress MS-16 vrachtcapsule werd maandag samen met de Pirs module losgekoppeld van het ISS. De beide modules zijn grotendeels verbrand in de aardse atmosfeer. De niet-brandbare onderdelen zijn volgens Roscosmos in de Stille Oceaan terechtgekomen.

De Progress 77 missie arriveerde in februari 2021 bij het ISS met aan boord voorraden en onderdelen voor de Expeditie 65-bemanning. De Pirs module werd op 14 september 2021 naar het ISS gelanceerd en is dus 20 jaar in dienst geweest. Pirs werd afgedankt ten koste van de nieuwe Nauka module. Deze module, die woensdag 21 juli 2021 werd gelanceerd, is ook bekend als de Multipurpose Laboratory Module (MLM).

Oorspronkelijk zou Pirs op vrijdag 23 juli 2021 worden afgestoten maar dit werd naar vandaag verplaatst vanwege een stroom aan problemen met de Nauka missie die op 21 juli vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan werd gelanceerd. Naast het niet kunnen voltooien van de eerste baancorrectie (een probleem dat met behulp van back-up stuwraketten werd opgelost) heeft Nauka last van een antenneprobleem en er is iets aan de hand met het koppelingsdoel hetgeen op 29 juli, als de koppeling moet plaatsvinden, voor nieuwe problemen kan zorgen.

Toen afgelopen zaterdag bekend werd dat Nauka het ISS zou gaan halen begonnen de twee Russische kosmonauten Oleg Novitskiy en Pjotr Dubrov met de voorbereidingen om Pirs los te koppelen. Ze sloten het luik tussen Pirs en het Russische segment van het ISS en ze controleerden op drukverlies.

De Pirs module is 4,9 meter lang en heeft een diameter van 2,6 meter en weegt ongeveer 3800 kilogram. De afgelopen twintig jaar heeft de module gediend als wetenschapslab, koppelpoort en luchtsluis voor ruimtewandelingen.

Na het loskoppelen werden de module en de vrachtcapsule op veilige afstand gebracht. Vanaf de Aarde werden de raketten van de Progress ontstoken hetgeen er voor zorgde dat het geheel langzaam naar de aardse atmosfeer begon af te zakken. De restanten zijn in een onbekend deel van de Stille Oceaan gevallen, aldus Roscosmos.

Nu Pirs en Progress weg zijn is de poort van het naar de Aarde gekeerde deel van het Russische segment klaar om Nauka te ontvangen. Nauka betekent “wetenschap” in het Russisch. Het nieuwe segment biedt meer ruimte voor wetenschappelijke experimenten. Nauka heeft ook de nieuwe Europese robot arm aan boord (die voornamelijk door Nederland is ontwikkeld en gebouwd). Deze robot arm zal vanuit het Russische segment van het ISS ingezet gaan worden.

 

Eerste publicatie: 26 juli 2021
Bron: Roscosmos en anderen