Astronomisch NieuwsRuimtevaartnieuws

Russische röntgentelescoop Spektr-RG gelanceerd

Lancering van de Spektr-RG ruimtetelescoop
Een Russische Protonraket lanceert in opdracht van het Russische Roscosmos en het Duitse DLR de internationale Spektr- RG röntgen ruimtetelescoop. De lancering vond plaats op 13 juli 2019 vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Credit: Roscosmos.

Zaterdag 13 juli 2019 lanceerde Rusland met succes een Russisch-Europese satelliet die waarnemingen op röntgen en gammagolflengtes gaat doen. De lancering werd uitgevoerd met behulp van een Protonraket. De missie heet voluit Spektrum Röntgen Gamma en wordt afgekort als Spektr-RG. Het project is een samenwerking tussen het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos en het Duitse ruimtevaartagentschap DLR. De lancering van Spektr-RG vond plaats vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan.

De lancering was al verschillende keren uitgesteld. Op 21 juni werd de lancering afgebroken toen er problemen werden geconstateerd met de bovenste trap van de Protonraket. Ook op 12 juli werd een lanceerpoging uitgesteld wegens problemen met de raket.

Schematische opbouw van de Spektr-RG ruimtetelescoop
De Spektr-RG ruimtetelescoop bestaat uit een Duits en een Russisch gedeelte. Credit: DLR

Spektr-RG zal in Lagrange punt L2 worden geplaatst. Een Lagrangepunt is een stabiele plek in de ruimte waar de zwaartekracht van twee grote objecten, in L2 zijn dit de Zon en de Aarde, met elkaar in evenwicht zijn. Vanuit deze positie zal de Spektr-RG met minimaal verbruik aan brandstof zijn werk kunnen doen.

De verwachting is dat de ruimtetelescoop 100.000 sterrenstelsels, 3 miljoen superzware zwarte gaten en tienduizenden sterrenstelsels waar stervorming plaatsvindt en de aanwezigheid van plasma (superheet gas) en veel meer andere soorten objecten gaat detecteren. Aldus Roscosmos in een persbericht.

Het observatorium bestaat uit twee röntgentelescopen die ART-XC en eROSITA worden genoemd. ART-XC is het Russische gedeelte en gaat de hogere energetische röntgenstraling onderzoeken in het gebied tot 30 keV. eROSITA (Extended Röntgen Survey with an Imaging Telescope) gaat de röntgenstraling tussen 0,5 en 10 keV bestuderen.

keV is een eenheid die verwijst naar een elektrisch potentiaalverschil. Een enkel elektron volt (eV) is een eenheid van energie die gelijk is aan de hoeveelheid energie die een elektron (een negatief geladen deeltje) verkrijgt als het van de rest versnelt bij een potentiaalverschil van 1 volt. Een kilo-elektron (keV) is gelijk aan 1000 elektronvolt.

ART-XC heeft een beperkt beeldveld en is ontworpen om objecten met een kleinere energiebandbreedte waar te nemen dan de eROSITA. De overlap in gevoeligheid van eROSITA en ART-XC is bruikbaar om de instrumenten te kalibreren en om de betrouwbaarheid van de wetenschappelijke resultaten te vergroten.

Wetenschappers verwachten dat het ongeveer drie maanden duurt voordat de instrumenten zijn gekalibreerd. Daarna zal het echte wetenschappelijke onderzoek beginnen.

 

Eerste publicatie: 14 juli 2019
Bron: space.com en anderen