S/2004 N1 – de veertiende maan van Neptunus

S/2004 N1, de veertiende maan van Neptunus op opnames gemaakt met de Hubble Space Telescope (NASA/STScI)
S/2004 N1, de veertiende maan van Neptunus op opnames gemaakt met de Hubble Space Telescope (NASA/STScI)Met behulp van de Hubble Space Telescope hebben astronomen een nieuwe maan ontdekt bij de planeet Neptunus. Het is de veertiende maan die nu bekend is bij de planeet.

De maan, die als voorlopige aanduiding S/2004 N1 heeft gekregen, heeft een diameter van ongeveer 19,3 kilometer. Het is hiermee de kleinste maan van Neptunus. De maan is ongeveer 100 miljoen maal zo lichtzwak als de zwakste ster die we kunnen zien met het blote oog. De maan is in 1989 niet opgemerkt door de Voyager-2 die destijds een bezoek bracht aan Neptunus.

De maan is op 1 juli 2013 ontdekt door Mark Showalter van het SETI Institute in Californië toen hij zwakke delen van de ringen van Neptunus aan het bestuderen was. De manen en de delen van de ringen draaien zo snel dat je een manier moet bedenken om voor de beweging te compenseren om zo enig detail te kunnen zien. Een vergelijkbare techniek gebruiken ook sportfotografen als ze een snel bewegend object scherp willen fotograferen. Showalter gebruikte ruim 150 foto’s die door de Hubble Space Telescope werden gemaakt tussen 2004 en 2009. Daarom draagt de maan ook de aanduiding S/2004 naar de eerste foto van de reeks en niet S/2013.

Niet gepland maar geheel onverwacht keek Showalter ver voorbij de delen van de ring en hij zag een witte punt op een afstand van ongeveer 105.000 kilometer van Neptunus in een gebied tussen de banen van de manen Larissa en Proteus. Dit witte puntje bleek de nieuwe maan S/2004 N1 te zijn. Showalter berekende de baan en kwam uit op een omlooptijd van 23 uur.

De baan van S/2004 N1
De baan van S/2004 N1

 

Eerste publicatie: 16 juli 2013
Bron:persbericht NASA/Hubble Space Telescope, 15 juli 2013

Laatste keer gewijzigd op: 15 oktober 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.