Shenzhou 14 staat klaar voor lancering

China treft voorbereidingen om een nieuwe driekoppige bemanning te lanceren die het in aanbouw zijnde ruimtestation moet voltooien. Dit heeft het China Manned Space Agency vandaag bekend gemaakt.

Shenzhou 14 klaar voor lancering
Van links naar rechts Cai Xuzhe, Chen Dong en Liu Yang, de bemanning van Shenzhou 14, tijdens de persconferentie op zaterdag 4 juni 2022 op het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China. Credit: Cai Yang/Xinhua

De Shenzhou 14 bemanning zal 6 maanden aan boord van het Tiangong ruimtestation blijven. In die tijd zullen de twee nieuwe laboratoriummodules koppelen aan de Tianhe module die in april 2021 werd gelanceerd.

Shenzhou 14 wordt in de nacht van zondag om 04:44 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center aan de rand van de Gobi woestijn. De lancering zal gedaan worden met behulp van een Lange Mars 2F raket.

Commandant Chen Dong zal samen met Liu Yang en Cai Xuzhe de bestaande Tianhe module uitbreiden met de laboratoriummodules Wentian en Mengtian. Deze zullen in juli en oktober worden gelanceerd. De Tianzhou-3 vrachtcapsule zal aan het ruimtestation gekoppeld blijven.

De aankomst van de nieuwe modules zal zorgen voor meer stabiliteit, krachtigere functies en een beter uitgeruste apparatuur, aldus Chen die ook lid was van de Shenzhou 11 missie in 2016.

Liu is 42 en is een ruimtevaartveteraan. Ze was de eerste vrouwelijke Chinese astronaut die in 2012 aan boord van de Shenzhou 9 in de ruimte was. Cai is 46 en voor hem is het de eerste reis naar de ruimte.

Het Chinese ruimtevaartprogramma lanceerde in 2003 zijn eerste astronaut naar de ruimte. Het was daarmee, na de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, het derde land.

Ondertussen heeft het land ook al robotische rovers op de Maan geplaatst en landde er afgelopen jaar eentje op Mars. Ook heeft China materiaal van de Maan naar de Aarde gehaald en wordt er gepraat over een bemande vlucht naar de Maan.

Het Chinese ruimtevaartprogramma staat onder leiding van het leger en dat is de reden dat de Verenigde Staten niet toestonden dat China deelnam aan het International Space Station.

Chen. Liu en Cai zullen aan het eind van hun missie gedurende 3 tot 5 dagen worden vergezeld door de bemanning van de Shenzhou 15. Het zal dan voor het eerst zijn dat er 6 mensen aan boord van het Tiangong ruimtestation zijn.

Eerste publicatie: 4 juni 2022
Bron: Xinhua.net