zondag, december 8, 2024
Ruimtevaartnieuws

Shenzhou 15 staat klaar voor lancering naar ruimtestation Tiangong

China treft voorbereidingen om een nieuw bemanning naar het pas voltooide Tiangong ruimtestation te sturen.

Shenzhou 15 en zijn Lange Mars 2F-raket op het lanceerplatform
Shenzhou 15 en zijn Lange Mars 2F-raket op het lanceerplatform op 21 november 2022. Credit: Xinhua

Een Lange Mars 2F-raket met daaraan gekoppeld de Shenzhou 15-bemanningscapsule werd afgelopen maandag, 21 november 2022, uitgerold naar het lanceerplatform op het Jiuquan Satellite Launch Center in de Gobiwoestijn. Dit maakte het Chinese ruimtevaartbureau CMSA bekend.

De raket werd in verticale positie ongeveer 1,5 kilometer van het verzamelgebouw naar het lanceerplatform overgebracht. De lange Mars 2F/Shenzhou-combinatie heeft een opvallende piek bovenop. Dit is een ontsnappingssysteem om de bemanningscapsule in veiligheid te brengen in het geval er iets misgaat tijdens de lancering.

CMSA moet nog bekend maken wie de drie bemanningsleden van de missie zullen zijn. Ook is er nog geen definitieve datum en tijd bekend gemaakt. De uitrol naar het lanceerplatform heeft echter wel aan dat China er naar streeft om de Shenzhou 15 nog voor het einde van de maand te lanceren.

Op 11 november 2022 werd de vrachtcapsule Tianzhou 5 gelanceerd om voorraden te leveren voor de komende bemande missies.

Na de lancering zal Shenzhou 15 koers zetten naar het Tiangong ruimtestation. De bemanning zal aan boord van het pas voltooide, uit drie modules bestaande, ruimtestation worden begroet door de Shenzhou 14-astronauten.

De missie markeert de eerste overdracht van de bemanning en de eerste keer dat Tiangong volledig operationeel is. De Shenzhou 14-astronauten – die aan boord waren om toezicht te houden op twee modules die naar Tiangong werden gelanceerd – zullen naar verwachting begin december, enkele dagen na de aankomst van Shenzhou 15, naar huis terugkeren.

China wil het ruimtestation minstens 10 jaar permanent bezet houden, met drie bemanningsleden die telkens zes maanden aan boord van de Tiangong verblijven om een reeks wetenschappelijke experimenten en onderwijsopdrachten uit te voeren.

Volgens verklaringen van Chinese functionarissen zou China Tiangong in de toekomst ook kunnen openstellen voor buitenlandse astronauten en zelfs voor toeristen.

Eerste publicatie: 23 november 2022
Bron: Xinhua