Waarnemen

Sirius – in de toekomst poolster voor het zuidelijk halfrond

Zoekkaart voor Sirius in de Grote Hond
Wegwijzer voor het vinden van Sirius uitgaande van de gordelsterren van Orion

In deze tijd van het jaar kan je, meteen nadat het donker is geworden, de gordel van Orion gebruiken om Sirius op te zoeken. Sirius bevindt zich in het sterrenbeeld Grote Hond – Canis Major en de ster wordt daarom ook wel de Hondsster genoemd. De ster is gemakkelijk te vinden om dat het de helderste ster is die we kunnen zien. De drie gordelsterren van Orion wijzen naar Sirius.

Wij als bewoners van het noordelijk halfrond hebben geluk dat de ster Polaris ons wijst waar zich we de noordelijke hemelpool kunnen vinden. Polaris is een ster van gemiddelde helderheid. Als je Polaris weet te vinden kan je deze ster gebruiken om ’s nachts te navigeren.

Helaas hebben bewoners van het zuidelijk halfrond geen heldere ster aan te pakken die hen de weg naar de zuidelijke hemelpool wijst.

Maar sterren zijn niet echt helemaal vast aan de hemel. In de loop van de duizenden jaren veranderen ze wel een beetje van positie. De een wat meer dan de ander en zo zal Sirius in het jaar 66270 de bewoners op het zuidelijk halfrond de weg kunnen wijzen naar de zuidelijke hemelpool. Sirius bevindt zich dan op minder dan 1,6° van de hemelpool. Een precessiecyclus later, in 93830 zal Sirius op 2.3° van de zuidelijke hemelpool staan.

Polaris overigens om veel dichter bij de noordelijke hemelpool. In 2100 zal Polaris minder dan 0.5° van de noordelijke hemelpool zijn verwijderd. 0.5° komt overeen met de diameter van de Volle Maan aan de hemel.

Overigens hoeven bewoners van het zuidelijk halfrond niet zo lang te wachten voor ze een poolster hebben want over ongeveer 7000 jaar, in 9250, zal de ster Delta Velorum – Alsephina van het sterrenbeeld Vela – Zeilen tot binnen 0.2° komen van de zuidelijke hemelpool en dat is véél nauwkeurig dan Sirius en Polaris ooit kunnen bereiken.

 

Eerste publicatie: 21 januari 2018
Bron: EartkSky