Ruimtevaartnieuws

Snelheidsduiveltje die Parker Solar Probe

Parker Solar Probe
Artist impression van de Parker Solar Probe. Credit: NASA

De Parker Solar Probe de historische missie van de NASA die “de Zon gaat aanraken” heeft op één dag twee verschillende records gebroken: De Parker Solar Probe heeft nu het record in handen van de dichtste nadering tot de Zon van een door mensen gebouwd object en ook het record van de snelste ruimtesonde die ooit door de ruimte heeft gereisd.

De Parker Solar Probe werd op 12 augustus 2018 gelanceerd en begint nu aan de eerste stappen van zijn missie.

Op 29 oktober 2018 kwam de ruimtesonde tot minder dan 42,7 miljoen kilometer van de Zon en dat is een nieuw record voor een door mensen gebouwd object. Het oude record was in handen van de Duits-Amerikaanse Helios 2 die het vorige record in 1976 vestigde. Van nu af aan zal iedere nadering van de Parker Solar Probe een nieuw record zijn en het hoogtepunt zal in 2024 plaatsvinden als de ruimtesonde op een afstand van ongeveer 6,16 miljoen kilometer van de Zon zal komen.

De Parker Solar Probe is pas 78 dagen geleden gepasseerd en de ruimtesonde is nu al dichter bij de Zon dan enige andere ruimtesonde ooit is geweest.

Minder dan 10 uur na de dichtste nadering tot de Zon sneuvelde een ander record. De Parker Solar Probe bereikte toen een snelheid van 246.960 kilometer per uur en werd daarmee het snelste door mensen gebouwde object. Het vorige record was ook in handen van de Helios-2. In 2014 zal de Parker Solar Probe een snelheid van ongeveer 692.000 kilometer per uur bereiken. Dat is enorm snel maar van de andere kant is dat slechts 0,006% van de lichtsnelheid.

Om de snelheid en de afstand van de Parker Solar Probe te berekenen maakt de NASA gebruik van zijn Deep Space Network.

Het Deep Space Network stuurt een signaal naar de ruimtesonde. Op basis van de tijd en de kenmerken van het signaal kan de vluchtleiding de snelheid en de positie van de ruimtesonde bepalen. De snelheid en de positie van de ruimtesonde werden op 24 oktober 2018 berekend aan de hand van de gegevens van het Deep Space Network en de vluchtleiding gebruikte die informatie samen met de bekende baankrachten om de snelheid en de positie vanaf dat punt aan te berekenen.

Op de huidige afstand tot de Zon heeft de ruimtesonde 150 dagen nodig om er eenmaal om heen te draaien. De Parker Solar Probe zal op 6 november 2018 de eerste van 26 perihelium passages uitvoeren (het perihelium is de dichtste punt tot de Zon). Gedurende de komende zes jaar zal de baan van de ruimtesonde geleidelijk aan kleiner worden om op die manier dichter bij de Zon te kunnen komen. Hierbij zal de ruimtesonde te maken krijgen met een geweldige toename van de hitte en de straling. Om de gevoelige instrumenten hiertegen te beschermen is de ruimtesonde uitgerust met een beweegbaar schild dat altijd in de richting van de Zon zal wijzen.

De instrumenten aan boord van de Parker Solar Probe zullen de Zon in ongekend detail bestuderen en dat is dan weer voer voor de wetenschappers. Door meer over de Zon te leren zullen we meer te weten komen over de invloed van de Zon op de Aarde en de andere planeten en mogelijk helpt het ons ook om het ruimteweer beter te voorspellen. Als we weten hoe en wanneer de Zon zijn enorme zonnestormen produceert dan kunnen we wellicht schade hier op Aarde verminderen of zelfs voorkomen.

Bron: NASA en NASA

 

Eerste publicatie: 30 oktober 2018