Zonnestelsel Nieuws

Solar Dynamics Observatory neemt zeer krachtige X1.6 zonnevlam waar

De Zon zond een zeer sterke zonnevlam uit die op 5 augustus 2023 zijn maximum bereikte. Het Solar Dynamics Observatory van de NASA, dat constant naar de Zon kijkt, maakte een foto van de gebeurtenis. Deze flare is geclassificeerd als een X1.6 flare. X-klasse flares zijn de meest intense zonnevlammen, terwijl het getal meer informatie geeft over de sterkte.

NASA SDO zonnevlam 5 augustus 2023
NASA’s Solar Dynamics Observatory legde deze afbeelding van een zonnevlam vast – zoals te zien in de heldere flits aan de rechterkant – op 5 augustus. 2023. De afbeelding toont een subset van extreem ultraviolet licht dat het extreem hete materiaal in fakkels benadrukt en dat is gekleurd in rood en oranje. Credit: NASA / SDO

Zonnevlammen zijn plotselinge en intense uitbarstingen van energie en straling afkomstig van he toppervlak en de buitenste atmosfeer van de Zon. Ze zijn nauw verwant aan magnetische activiteit op de Zon en wanneer magnetische energie die zich in de zonneatmosfeer heeft opgebouwd plotseling wordt vrijgegeven kan het een zonnevlam produceren.

Wat zijn zonnevlammen?

Zonnevlammen komen voor in de buitenste atmosfeer van de Zon en geven energie vrij over het hele elektromagnetische spectrum, van radiogolven tot röntgenstralen en gammastralen. De energie die wordt uitgestoten in een zonnevlam kan gelijk zijn aan miljoenen waterstofbommen van 100 megaton die tegelijkertijd exploderen.

De zonnevlammen kunnen het ruimteweer beïnvloeden en intense zonnevlammen kunnen satellietcommunicatie, navigatiesystemen en zelfs elektriciteitsnetten op Aarde verstoren. Ze zorgen ook voor prachtige poollichten in de buurt van de poolgebieden.

Hoe worden zonnevlammen gemeten?

Zonnevlammen worden gecatalogiseerd op basis van hun helderheid in röntgengebied. De klassen worden aangeduid met een letter gevolgd door een cijfer. Hierbij een kort overzicht:

  • A-klasse: dit zijn de zwakste soorten zonnevlammen, nauwelijks waarneembaar.
  • B-klasse: nog steeds als relatief zwak beschouwd en blijven vaak onopgemerkt
  • C-klasse: deze zonnevlammen kunnen enkele kleine effecten hebben op het ruimteweer van de Aarde.
  • M-klasse: deze worden beschouwd als middelsterke zonnevlammen en kunnen korte radio black-outs veroorzaken in de poolgebieden.
  • X-klasse: dit zijn de meest substantiële en meest intense zonnevlammen. Ze kunnen aanzienlijke verstoringen in de magnetosfeer van de Aarde veroorzaken en verschillende systemen op Aarde beïnvloeden.

Het getal dat volgt op de letter vertegenwoordigt een logaritmische schaal van intensiteit, waarbij elk getal een tienvoudige toename van de energie-output vertegenwoordigt. Een X2-zonnevlam is dus twee keer zo intens als een X1-zonnevlam, een M5-zonnevlam is vijf keer zo intens als een M1-zonnevlam, etc.

Observatoria zoals het SDO van de NASA en het Space Weather Prediction Center van de NOAA houden continu de activiteit van de Zon in de gaten, met behulp van verschillende instrumenten en technieken om zonnevlammen te detecteren en te meten. Deze omvatten röntgendetectoren, radiogolfontvangers en andere sensoren die veranderingen in verschillende delen van het elektromagnetische spectrum kunnen detecteren.

Eerste publicatie: 8 augustus 2023
Bron: scitechdaily