Astronomisch Nieuws

Solstice op de grens van Stier en Tweelingen

de juni solstice in 2021
De positie van de Zon tijdens de juni solstice op 21 juni 2021 om 05:30 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Tijdens de Juni solstice bevind de Zon zich in het sterrenbeeld Stier – Taurus maar enkele uren later wordt de grens met het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini overgestoken.

Solstice Zon op de grens van Stier en Tweelingen

De juni solstice valt dit jaar op 21 juni om 05:32 uur Nederlandse tijd. Op dat moment bevindt de Zon zich nog in het sterrenbeeld Stier – Taurus. Ongeveer een halve dag later, op 21 juni omstreeks 17:00 uur Nederlandse tijd kruist de Zon de grens en verplaatst zich van het sterrenbeeld Stier naar het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini.

De solstice zon schijnt dus erg dicht bij de grens van Stier en Tweelingen. En als we zeggen dat de Zon zich “in” dit of dat sterrenbeeld bevindt dan bedoelen we eigenlijk dat de Zon, gezien vanaf de Aarde, voorlangs de sterren van dat sterrenbeeld beweegt.

De Zon in Tweelingen

Vanwege een beweging van de Aarde die we precessie noemen beweegt de Zon altijd van het ene naar het andere sterrenbeeld. De cyclus van deze beweging duurt 26.000 jaar. De beweging van de Zon is westwaarts. Dus, ten opzichte van de achtergrond van de sterren van de dierenriem, verschuift de Zon iedere solstice een beetje westwaarts ten opzichte van de solstice Zon van een jaar eerder.

Tweeëndertig jaar geleden, in 1989, bevond de Zon zich op de dag van de juni solstice voorlangs het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini. Dit was in de westelijke hoek van het sterrenbeeld, bijna in de Stier (die zich ten westen van Tweelingen bevindt). Maar de Zon beweegt westwaarts en in het jaar daarop, in 1990, scheen de Zon tijdens de solstice in het sterrenbeeld Stier.

De dierenriem telt 12 sterrenbeelden. En de cyclus duurt ongeveer 26.000 jaar. Ze zal dus zien dat de Zon tijdens de juni solstice vele, vele jaren in het sterrenbeeld Stier schijnt. Het duurt tot 4609 voor er weer een sterrenbeeldengrens wordt overschreden. In 4609 zal de juni solstice plaatsvinden in het sterrenbeeld ram – Aries dat zich ten westen van de Stier bevindt.

Tekens versus sterrenbeelden

Hou er overigens rekening mee dat we het hebben over sterrenbeelden van de dierenriem en niet de astrologische tekens.

Astrologisch gezien bevindt de Zon zich tijdens de juni solstice in het sterrenbeeld Kreeft – Cancer. De astrologie kijkt niet naar de werkelijke sterrenbeelden die tegenwoordig tijdens de juni solstice als achtergrond van de Zon dienen.

Astrologisch gezien bereikt de Zon het eerste punt van het teken Leeuw als het zich 30° ten oosten van het juni solstice punt bevindt langs de ecliptica en dan maakt het niet uit welk sterrenbeeld, gezien vanaf de Aarde zich achter de Zon bevindt.

De plekken van solstice en equinox bewegen zich langzaam westwaarts relatief ten opzichte van de sterrenbeelden van de dierenriem. En deze solstice en equinox punten hebben in ongeveer 26.000 jaar een volledige cirkel langs de sterrenbeelden van de dierenriem.

Meer weten over wat een solstice precies is?

 

Eerste publicatie: 21 juni 2021
Bron: EarthSky