SpaceX Inspiration4-bemanning voltooit historische missie

De vier SpaceX toeristen zijn vandaag, 19 september 2021, veilig geland nadat ze drie dagen in de ruimte verbleven. Ze rondden met succes de eerste orbitale missie af in de geschiedenis waarbij er geen professionele astronauten aan boord waren.

landing Crew Dragon Inspiration4
De Crew Dragon Resilience plonst voor de kust van Florida in de Atlantische Oceaan. Credit: SpaceX/Inspiration4

De Dragon capsule van SpaceX landde aan vier grote parachutes om 01:06 uur Nederlandse tijd voor de kust van Florida in de Atlantische Oceaan. De capsule werd meteen door een boot van SpaceX uit het water gevist. Eenmaal aan boord van het schip werd het luik van de Crew Dragon geopend en kwamen de vier toeristen met een grote glimlach op hun gezicht naar buiten. Hierna werden ze teruggebracht naar het Kennedy Space Center waar ook hun reis was begonnen.

Het doel van de missie, met de naam Inspiration4, was het aanmoedigen van de democratisering van de ruimte door te bewijzen dat de kosmos bereikbaar is voor bemanningen die noch specifiek zijn geselecteerd noch een jarenlange intensieve training achter de rug hebben.

De vier ruimtenieuwelingen, Isaacman en drie andere Amerikanen, verbleven drie dagen in een baan om de Aarde, ze waren op een hoogte van ongeveer 575 kilometer verder weg dan het International Space Station en ze draaiden meer dan 15 keer per dag om de Aarde heen.

Isaacman betaalde SpaceX tientallen miljoen dollars voor de vlucht en hij bood de andere drie stoeltjes aan vreemdelingen aan: Hayley Arceneaux, een 29-jarige verpleegster, Sian Proctor, een 51 jaar oude professor en Chris Sembroski, een 42-jarige luchtmacht veteraan.

Hoeveel de 38-jarige Isaacman, oprichter van de fintech firma Shift4 Payments en een ervaren piloot, precies heeft betaald is niet bekend gemaakt. De Inspiration4-bemanning volgde een 6 maanden durende training en dat is kort vergeleken met professionele astronauten die enkele jaren lang in opleiding zijn.

Tijdens de vlucht werd de medische conditie zoals hartslag, slaap, bloedzuurstofwaardes en het cognitieve vermogen van de bemanning gemonitord. Deze gegevens worden ook gebruikt om het effect van een ruimtereis op complete nieuwelingen te bestuderen.

Maar de bemanning kon ook genieten van het uitzicht door een nieuwe waarneemkoepel op de Dragon. Ze praatten met acteur Tom Cruise, aten pizza en ze luisterden naar muziek.

Tweede ruimtevaarttijdperk

Tijdens de persconferentie na de landing sprak missiedirecteur Todd Ericson over een tweede ruimtevaarttijdperk. Met het voltooien van deze missie is het reizen naar de ruimte voor de gemiddelde man en vrouw, volgens Ericson, veel gemakkelijker geworden.

Tijdens de vlucht trad er slecht één klein probleem op en dat was met het toiletsysteem van de Dragon. Maar er werd snel een oplossing voor gevonden. Ericson vertelde niet wat het probleem precies was geweest.

De missie diende tevens als fondsenwerving voor het St. Jude’s Children’s Research Hospital. Dit is een beroemd onderzoeksinstituut in Tennessee waar veel onderzoek gedaan wordt naar kanker bij kinderen. Arceneaux werd er als kind behandeld en werkt er nu.

De bemanning had ook verschillende voorwerpen meegenomen zoals o.a. een ukelele waar Sembroski live vanuit de ruimte op speelde. Die ukelele zal worden geveild en de opbrengst gaat ook naar het ziekenhuis.

Het was de derde keer dat SpaceX mensen naar de ruimte bracht en ze ook weer veilig op Aarde liet landen. In augustus 2020 en in mei 2021 werden er missies voor de NASA uitgevoerd. Beide missies brachten astronauten naar het ISS en brachten ze later ook weer terug naar de Aarde. Anders dan de NASA-astronauten gingen de leden van de Inspiration4-missie niet naar het ISS maar bleven ze in een baan om de Aarde.

Dit ruimtevaartavontuur komt na een zomer die wordt gemarkeerd door de strijd tussen de miljonairs Richard Branson en Jeff Bezos om als eerste de ruimte te bereiken. Echter hun suborbitale vluchten boden slechts enkele minuten gewichtsloosheid.

SpaceX is inmiddels meer ruimtetoeristenvluchten aan het voorbereiden. Volgens Benji Reed, de directeur van het bemande ruimtevaartprogramma van SpaceX staan er genoeg mensen te trappelen.

De volgende vlucht, met aan boord drie zakenmannen, staat gepland voor januari 2022.

Eerste publicatie: 19 september 2021
Bron: spacedaily