SpaceX lanceert de vijfde batch satellieten voor zijn Starlink-project

Starlinksatellieten klaar voor uitwerpen in de ruimte
Starlinksatellieten klaar om in de ruimte uitgezet te worden. By Official SpaceX PhotosStarlink Mission, CC0, Link

SpaceX heeft de vijfde batch satellieten gelanceerd voor zijn Starlink-project. Met deze lancering zijn er inmiddels meer dan 300 satellieten in een baan om de Aarde gebracht.

De Falcon 9 raket met aan boord 60 satellieten werd vandaag om 16:05 uur Nederlandse tijd vanaf Lanceercomplex 40 van Cape Canaveral in Florida gelanceerd.

Het opvangen van de eerste trap op een schip mislukte deze keer. De eerste trap maakte een zachte landing in zee dus die is niet meer bruikbaar voor een volgende lancering.

De Starlink-satellieten zijn per stuk ongeveer zo groot als een eettafel en ze wegen ongeveer 225 kg per stuk. Ook in mei en november 2019 en op 6 januari en 29 januari 2020 werden er satellieten van het Starlink project gelanceerd.

Als alles volgens plan verloopt worden er in de nabije toekomst nog meer dan 100 van dergelijke lanceringen uitgevoerd. SpaceX heeft de intentie om uiteindelijk duizenden van dergelijke satellieten te lanceren. Ze zijn bedoeld voor breedbandverbindingen over de gehele wereld.

De Starlink-satellieten draaien op een hoogte van ongeveer 550 kilometer. Ter vergelijking, de Karman-lijn definieert dat de ruimte begint op een hoogte van 100 kilometer. Het International Space Station draait op een hoogte van meer 400 kilometer om de Aarde.

Volgens SpaceX was de vandaag gebruikte eerste trap al drie keer eerder gebruikt voor vrachtmissies in mei 2019 en juli 2019 naar het International Space Station en in december 2019 om de JCSAT-18/Kacific1 te lanceren.

De lancering vond plaats op het moment dat de Crew Dragon die later dit jaar astronauten naar het ISS moet gaan brengen, in Florida arriveerde voor de laatste testen.

Eerste publicatie: 17 februari 2020
Bron: Spacedaily.com