Ruimtevaartnieuws

Statio Tianhe – de naam van de Chinese landingsplaats aan de verre zijde van de Maan

Mons Tai op de verre zijde van de Maan
Mons Tai, gelegen in de Von Kármán krater in de buurt van de landingsplaats van Chang’e 4. De landingsplaats wordt nu aangeduid als Statio Tianhe. Credit: Xinhua.net

De landingsplaats van de Chinese Chang’e-4 maanlander die op 3 januari 2019 aan de verre zijde van de Maan landde heeft nu een naam gekregen: Statio Tianhe.

Statio betekent “post” of “basis” in het Latijn en het is ook de formele naam voor de landingsplaats van de Apollo 11: Statio Tranquillitatis. Tianhe is een oude Chinese naam voor de Melkwegrivier die voorkomt in het folkloristische verhaal over de herdersjongen en het wevende meisje. De landingsplaats bevindt zich in de Von Kármán krater.

De Internationale Astronomische Unie, die gaat over alle formele namen op objecten in ons zonnestelsel heeft deze nieuwe naam op 15 februari 2019 onthuld samen met voor vier andere nabije plekken die door de lander en mijn maanrover Yutu 2 zijn bekeken. Eentje is een berg die nu “Mons Tai” wordt genoemd naar een berg in de Chinese provincie Shandong net ten zuiden van de hoofdstad Beijing.

De overige drie nieuwe namen zijn voor kraters op de verre zijde van de Maan die nu Zhinyu, Hegu en Tianjin heten. Dit zijn Chinese namen voor sterren. De eerste twee namen zijn gerelateerd aan hetzelfde verhaal waarin Tianhe een hoofdrol speelt. Zhinyu is in dit verhaal het wevende meisje en wordt aan de sterrenhemel gerelateerd aan de ster Wega, Hegu is de ster Altaïr die in het Chinese verhaal de naam draagt van de koeienherder (zie ook wel Niulang heet). Tianjin is de ster Deneb en is in het Chinese folklore de veerboot van de Melkweg.

De drie sterren vormen overigens ook het bekende asterisme de Zomerdriehoek. Wega is de helderste ster van het sterrenbeeld Lier-Lyra, Deneb is de helderste ster van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus en Altaïr is de helderste ster van het sterrenbeeld Arend – Aquila.

Chang’e 4 en zijn maanrover Yutu 2 zijn aan hun tweede slapen weer tijdens hun tweede twee weken durende ijskoude nacht op de Maan. Als de Zon weer opkomt in Statio Tianhe moeten ze weer opstarten en verder gaan met hun wetenschappelijke onderzoek van de verre zijde van de Maan.

 

Eerste publicatie: 16 februari 2019
Bron: Xinhua.net