Sterk bewijs voor supermassieve zwart gat in de Grote Magelhaanse Wolk gevonden
De massa van het supermassieve zwarte gat in het centrum van de Grote Magelhaanse Wolk, een klein satellietstelsel van de Melkweg, bedraagt ongeveer 600.000 zonsmassa.

De halo van ons Melkwegstelsel bevat een klein aantal sterren die sneller bewegen dan de plaatselijke ontsnappingssnelheid op banen die hen naar de intergalactische ruimte brengen. Dit schrijven Dr. Jesse Han en collega’s van het Harvard & Smithsonian’s Center for Astrophysics.
Een mechanisme voor het produceren van zulke hypervelocity-sterren is het Hills-mechanisme: wanneer een nabije dubbelster in de buurt van een superzwaar zwart gat komt, kan de een ster worden gevangen, terwijl de andere wordt uitgeworpen met snelheden die meer dan 1000 kilometer per seconde kunnen bereiken.
In hun nieuwe onderzoek volgde de astronomen met ultrafijne precisie de banen van 21 hypervelocity-sterren in de buitenste halo van de Melkweg. Ze classificeerden 16 van deze sterren met zekerheid en ontdekten dat 7 ervan consistent waren met hun oorsprong in het centrum van de Melkweg. De andere 9 sterren kwamen echter overeen met hun oorsprong in het centrum van de Grote Magelhaanse Wolk, dat zich op ongeveer 160.000 lichtjaar afstand van ons bevindt.
Het is verbazingwekkend om te beseffen dat we kosmisch gezien nog een superzwaar zwart gat net om de hoek hebben, aldus de onderzoekers. Zwarte gaten zijn zo sluipend dat dit gat de hele tijd praktisch onder onze neus heeft gelegen.
De onderzoekers vonden het zwarte gat in de Grote Magelhaanse Wolk met behulp van gegevens van de Gaia-missie van de ESA.
Ze gebruikten ook een verbeterd begrip van de baan van het dwergsterrenstelsel rond de Melkweg dat onlangs door andere astronomen was verkregen. Astronomen wisten al een tijdje dat deze hypervelocity-sterren bestonden, maar Gaia heeft hen de gegevens gegeven die ze nodig hadden om erachter te komen waar ze vandaan komen.
Door deze gegevens te combineren met hun nieuwe theoretische modellen voor hoe deze sterren bewegen, hebben ze deze opmerkelijke ontdekking kunnen doen.
De enige verklaring die ze kunnen bedenken voor deze gegevens is het bestaan van een monsterlijk zwart gat in ons naburige sterrenstelsel. Dus in onze kosmische buurt is het niet alleen het superzware zwarte gat van de Melkweg dat sterren uit zijn sterrenstelsel verjaagt, aldus de onderzoekers.
Een artikel met hun bevindingen zal in de Astrophysical Journal worden gepubliceerd.
Artikel: Jiwon Jesse Han et al. 2025. Hypervelocity Stars Trace a Supermassive Black Hole in the Large Magellanic Cloud. ApJ, in press; arXiv: 2502.00102
Eerste publicatie: 7 maart 2025
Bron: sci-news