Sterrenkunde koeterwaals

Sterrenkunde koeterwaals –  Kosmische Snaren

Wat als je te horen kreeg dat er misschien relikwieën uit het oude heelal door de kosmos zwerven? Demonen uit een ander tijdperk die de Aarde in tweeën kunnen snijden?

Artist impressie snaartheorie
Artist impressie van de snaartheorie. Credit: Boulder University, Colorado

Nee, het is niet het thema van een nieuwe fantasy serie, het is gewoon … natuurkunde.

Het hele jonge heelal was een behoorlijk gekke tijd. De temperaturen waren hoog, de drukken waren hoog, de dichtheden waren hoog. De dingen waren zo intens dat de natuurkunde er heel anders was. De vier natuurkrachten werden versmolten tot één enkele, verenigde kracht (vermoeden natuurkundigen). Toen het heelal uitdijde en afkoelde splitsten de krachten zich van elkaar af.

Maar die splitsing is misschien niet heel erg soepel verlopen. Toen het heelal die radicale faseovergangen onderging zijn er mogelijk gebieden in de ruimte gevangen tussen twee verschillende overgangsgebieden. Die gebieden zouden evolueren tot plooien in de ruimte zelf, de kosmische snaren.

We weten niet zeker of kosmische snaren bestaan. Als ze dat doen hebben ze waarschijnlijk de breedte van een proton, maar kunnen ze zich uitstrekken van het ene uiteinde van het waarneembare heelal naar het andere. Ze zouden zo dicht zijn dat een kilometer snaarmateriaal zwaarder zou zijn dan de Aarde.

En die kosmische snaren zouden trillen. Rimpelingen kunnen met de snelheid van het licht over hun lengte racen. Ze kunnen zichzelf inklappen en afknijpen waardoor lussen ontstaan die zichzelf uiteindelijk in de vergetelheid raken.

We weten niet eens zeker hoe het zou zijn om een kosmische snaar tegen te komen omdat we niet zeker weten hoe de snaren zouden interageren met de andere krachten en deeltjes in het heelal.

We kunnen kosmische snaren proberen te vinden door te zoeken naar dubbele beelden. Vanwege hun extreme zwaartekracht splitsen ze het pad van licht van achtergrondobjecten waardoor die gedupliceerd lijken te zijn. Maar tot nu toe zijn alle zoekopdrachten op niets uitgelopen.

Dat is een beetje een probleem omdat kosmische snaren vrij algemeen voorkomen in fysische modellen van het hele jonge heelal zouden ze dus daar ergens moeten zijn.

En dus zoeken astrofysici verder.

Meer over de snaartheorie op Kuuke’s Sterrenbeelden.

Dit artikel maakt deel uit van de serie Sterrenkunde – koeterwaals. Het zijn vertaalde en eventueel bewerkte berichten van de rubriek Astronomy 101 van de website UniverseToday