Sterrenkunde koeterwaals

Sterrenkunde koeterwaals – Wormgaten

Albert Einstein en Nathan Rosen waren de eersten die zich realiseerden dat wormgaten zouden kunnen bestaan. Je neemt eerst een normaal zwart gat, je weet wel, een singulariteit omringd door een waarneemhorizon waar niets uit kan ontsnappen. Dan neem je zijn spiegelbeeld en dat is een waarneemhorizon waar niks in kan binnendringen. Als je die twee combineert dan krijg je een wormgat, een tunnel die twee punten in de ruimte met elkaar verbindt.

wormgat - artist impressie

Er zit wel een addertje onder het gras bij dit eenvoudige type wormgat. Als je er eenmaal binnen bent kan je er niet meer uit en wordt je door de singulariteit in het midden verpletterd. Dat komt doordat de ingang van dit type wormgat (bekend als een “Einstein-Rosen brug”) zich achter de waarneemhorizon van het zwarte gat bevindt. En de definitie van een waarneemhorizon is dat je er, eenmaal voorbij, nooit meer uit kan ontsnappen.

Dat wormgat is dus niet erg bruikbaar.

Om een stabiel wormgat te bouwen, ook wel een doorkruisbaar wormgat genoemd, heb je iets heel erg exotisch nodig namelijk materie met een negatieve massa. Dat is de enige manier om de toegang tot het wormgat buiten de waarneemhorizon te plaatsen en het stabiel te houden als er dingen door de tunnel reizen.

Okay, negatieve massa bestaat niet. Maar hoe zit het met negatieve energie? Negatieve energie komt voor in allerlei soorten interessante kwantumopstellingen en natuurkundigen vragen zich openlijk af of negatieve energie gebruikt kan worden om een wormgat mee te maken.

Op dit  moment zijn wormgaten nog zuiver hypothetisch. We weten niet of de negatieve energie die we in sommige experimenten zien de “juiste” vorm van negatieve energie is om een echt wormgat te maken. De wiskunde die hier wordt gebruikt is erg ingewikkeld en we hebben geen solide natuurkundige onderbouwing om ons te helpen.

Vooralsnog blijven wormgaten dus voorbehouden aan de science fiction en niet aan de echte wetenschap.

Meer over wormgaten op Kuuke’s Sterrenbeelden

Dit artikel maakt deel uit van de serie Sterrenkunde – koeterwaals. Het zijn vertaalde en eventueel bewerkte berichten van de rubriek Astronomy 101 van de website UniverseToday