Zonnestelsel Nieuws

Structuren op Arrokoth hebben een naam gekregen

Op 1 januari 2019 maakte de New Horizons ruimtesonde een scheervlucht langs het Kuiper gordelobject Arrokoth.

Het Kuipergordel object Arrokoth
Drie opvallende kenmerken op Arrokoth hebben nu een officiële naam. Credit: NASA / Johns Hopkins Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

In de taal van de Powhatan/Algonquin- Amerikanen betekent het in 2014 gevonden Kuipergordel object Arrokoth “hemel”.

Arrokoth is ook bekend als Ultima Thule en 2014 MU69. Het object draait op een gemiddelde afstand van 44,6 Astronomische Eenheden om de Zon en heeft hier 298 jaar voor nodig.

Arrokoth is het verste object dat ooit door een ruimtesonde is verkend. Het is een zogenoemde contact-dubbele met een lengte van ongeveer 36 kilometer die bestaat uit twee planetesimalen van ongeveer 21 kilometer en 15 kilometer breed.

In januari 2019 leverde de New Horizons ruimtesonde van de NASA een reeks afbeeldingen en gegevens op die planeetwetenschappers helpen begrijpen hoe objecten zoals Arrokoth, de bouwstenen van planeten, ontstaan.

Sommige van de wetenschappelijke analyses waren gericht op dir belangrijke kenmerken: een bijna cirkelvormige boog op de grote lob van Arrokoth, een heldere “nek” die de lobben verbindt en een grote krater op de kleinere lob.

Het New Horizons-team noemt  de boog “Ka’an”, het woord voor “lucht” in de Maya-taal van de Yucatec. Deze taal wordt gesproken in delen van het Mexicaanse schiereiland Yucatan en Belize.

Het lijkt ook op het woord voor “slang” in deze taal, “kan”, en beide termen zijn afgeleid van het klassieke Maya-woord “chan”.

Volgens Dr. Mark Showalter van het SETI Instituut en mede-onderzoeker van de New Horizons-missie laten Maya-schilderijen vaak een slang zien die zich over een tafereel buigt die de lucht of de hemel voorstelt. Men vond het dus zeer geschikt om het woord “Ka”an” te gebruiken voor deze prominente boogstructuur op Arrokoth.

Het meest reflecterende gebied op Arrokoth, de nek, heet “Akasa”, het woord voor “hemel” in het Bengaals. Dit woord is afgeleid van soortgelijke woorden in het Sanskriet (ākāśam), Nepalees (akās), Malayalam (ākāśaṃ), Oriya ( akaśô), Singalees (ākāśaya), Tamil (ākāyam) en Telugu (ākāśamu).

De grote krater, bezaaid met heldere gebieden over de 7 kilometer brede vloer, heet officieel “Sky” in het Engels. Kort na de scheervlucht had deze krater al de bijnaam “Maryland” gekregen. Dit was ter ere van de locatie van het Johns Hopkins Applied Physics Laboratory waar de New Horizons ruimtesonde werd ontwikkeld en gebouwd.

Eerste publicatie: 19 februari 2022
Bron: Sci-News