Zonnestelsel Nieuws

Stuur je naam met de Mars 2020 rover naar Mars

Mars 2020 rover op de rode planeet
Artst impression van de nieuwe rover op Mars. Image: © NASA/JPL-Caltech

Ook jouw naam kan volgend jaar naar Mars vliegen. je kan je aanmelden voor een gratis “boarding pass”.

NASA nodigt mensen van over de hele wereld uit om hun naam mee te sturen met de Mars 2020 rover. De planning is dat de rover in de zomer van 2020 wordt gelanceerd en in februari 2021 landt op Mars. De rover gaat o.a. op zoek naar sporen van (voormalig) leven op de rode planeet.

NASA wil iedereen die dat wil deelgenoot maken van de ruimtemissie die belangrijk vragen over onze buurplaneet en het ontstaan van leven moet gaan beantwoorden.

Om je naam mee te sturen met de rover moet je voor 30 september 2019 een formulier invullen met enkele gegevens. Je krijgt een “boarding pass” naar Mars als dank voor je inspanning. Aanmelden kan via deze website.

NASA zal met behulp van een laserstraal alle namen op een microschip branden. Dit zal gebeuren in lijntjes die minder dan 0.1% van een menselijk haar dik zijn. Op deze chip is plaats voor ongeveer 1 miljoen namen

Maar misschien is er meer dan een microchip nodig. Voor de InSight lander die in november 2018 landde op de rode planeet deed NASA hetzelfde. Dit leverde destijds meer dan 2 miljoen namen op.

De Mars 2020 zal landen in de 45 kilometer grote Jezero krater. In deze krater bevond zich in een ver verleden een rivierdelta. De rover, die door zes wielen wordt aangedreven, gaat zoeken naar signalen van vroeger leven. Daarnaast zal de rover onder andere de geologie van het gebied in kaart brengen en zoeken naar ondergronds waterijs. Zo heeft de Mars 2020 rover onder andere een apparaat aan boor waar mee men gaat proberen zuurstof te winnen uit de ijle atmosfeer van Mars. Deze atmosfeer bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide. Die technologie zou, toegepast op veel grotere schaal, kunnen helpen bij het vestigen van een bemande basis op de rode planeet.

De Mars 2020 missie zal daarnaast materiaal verzamelen en bewaren zodat dat in de nabije toekomst naar de Aarde gebracht kan worden. De Mars 2020-missie kan dit niet en NASA is ook nog niet bezig met het ontwikkelen van een missie om dit materiaal naar de Aarde toe te halen.

De missie krijgt overigens binnenkort een nieuwe naam. NASA wil een wedstrijd houden onder scholieren die een nieuwe naam voor de rover mogen bedenken. NASA heeft dit ook gedaan met de eerdere rovers zoals o.a. de Curiosity die als voorganger van de Mars 2020 al sinds 2012 de Gale krater op de rode planeet onderzoekt.

 

Eerste publicatie: 25 mei 2019