Succesvolle koppeling Crew-1 met International Space Station

Crew Dragon Resilience nadert het International Space Station
De Crew Dragon Resilience nadert het International Space Station: credit: NASA TV

De Crew Dragon van SpaceX heeft met succes zijn vierkoppige bemanning afgeleverd bij het ISS.

Na een 27 uur durende vlucht arriveerde de Crew-1 missie afgelopen nacht bij het ruimtestation. Aan boord de Expeditie 64-bemanning bestaande uit de NASA-astronauten Victor Glover, Mike Hopkins, Shannon Walker en Soichi Noguchi van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA.

De Crew Dragon, met de naam Resilience (veerkracht) werd een dag eerder met behulp van een Falcon 9 raket vanaf het Kennedy Space Center in Florida gelanceerd. De koppeling vond op 17 november om 5 uur Nederlandse tijd plaats aan de Harmony-module van het ISS. Ongeveer 2 uur na de koppeling betraden de vier bemanningsleden het ISS. De bemanning zal 6 maanden in het ruimtestation verblijven.

De aankomst van de Resilience is de eerste van een commercieel ruimtevaartuig. De vier astronauten blijven gedurende 6 maanden aan boord. Crew-1 is niet helemaal de eerste commerciële missie want eerder dit jaar koppelde de Crew Dragon Demo-2 aan het ISS. De twee astronauten van Demo-2, Bob Behnken en Doug Hurley logeerden 2 weken in het ISS. Deze Demo-2 missie was een testvlucht.

Met de aankomst van Crew-1 is het ook voor het eerst dat het ISS gedurende langere tijd door 7 astronauten wordt bewoond. Het ruimtestation is ontworpen voor 6 personen. Drie andere Expeditie 64 leden waren al eerder aan boord van het ISS gekomen: De Russische kosmonauten Sergey Ryzhikov en Sergey Kud-Sverchkov en de Amerikaanse Kate Rubins werden op 14 oktober 2020 met behulp van een Russische Sojoez MS-17 naar het ISS gelanceerd.

Met een extra bewoner aan boord zijn er te weinig slaapplekken voor de bemanning. Commandant Hopkins zal daarom in de Resilience bivakkeren.

Nadat de NASA in 2011 zijn space shuttle vloot met pensioen stuurde was het land volledig afhankelijk van Russische stoeltjes om zijn astronauten naar het ISS te krijgen. Om deze afhankelijkheid van Rusland te verminderen sloot NASA een contract af met Boeing en SpaceX voor de ontwikkeling van een ruimtetaxi.

De Crew Dragon van SpaceX heeft inmiddels alle certificeringen van de NASA binnen. Boeing moet nog steeds een onbemande testvlucht uitvoeren met zijn CST-100 Starliner om te bewijzen dat deze ruimtewaardig is. Een eerdere poging met de CST-100 Starliner mislukte toen de capsule in de verkeerde baan terecht kam en voordat er gekoppeld kon worden met het ISS onverrichterzake terug moest keren naar de Aarde. Die tweede testvlucht van Boeing zal ergen in 2021 moeten plaatsvinden.

SpaceX heeft ook een contract met de NASA om onbemande vrachtcapsules, de Cargo Dragon, naar het ISS te lanceren. Met de certificering van de Crew Dragon voor reguliere bemande vluchten zullen er constant Dragons bij het ISS aanwezig zijn.

De komende 15 maanden zal SpaceX in opdracht van de NASA 7 bemande en onbemande Dragonmissies uitvoeren.

Eerste publicatie: 17 november 2020
Bron: NASA, SpaceX en Space.com